Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Alman Hukuku’nda Aile Arabuluculuğu

Family Mediation in German Law

İsmet MAZLUM

Aile arabuluculuğu, arabuluculuğun bir uygulanma alanı olarak kabul edilmektedir. Aile arabuluculuğunun içeriği, ilkeleri ve uygulanmasına ilişkin düzenlemeler, Almanya’da, “Aile Arabuluculuğu Federal Çalışma Topluluğu (Bundes-Arbeitsgemeinschaft für Familien-Mediation e.V-BAFM)” tarafından yerine getirilmektedir. Bu kapsamda, aile hukuku bakımından evlilik devam ederken ortaya çıkan uyuşmazlıklar ile evlilik sonrasına ilişkin uyuşmazlıkların çözümüne dair kurallar Aile Arabuluculuğu Federal Çalışma Topluluğu (BAFM) tarafından hazırlanmış olan yönergede yer almaktadır. Aile arabuluculuğu sözü edilen uyuşmazlıkların çözümünde, özellikle, hukukî ve psikolojik sorunlar bakımından uygulama alanı bulmaktadır. Günümüzde, aile hukukuyla ilgili uyuşmazlıklarda, özellikle ayrılık ve boşanmalarda, taraflar, uyuşmazlığın çözümü için daha elverişli yollar aramaya başlamıştır. Bu durumun en önemli sonucu aile hukuku uyuşmazlıkları bakımından arabuluculuk yoluna başvurma ihtiyacının artması olmuştur. Nitekim, arabuluculuk, aile hukukuna ilişkin uyuşmazlıkların çözümünde, taraflara, uyuşmazlığın hem psiko-sosyal hem de hukukî yönlerini görme, böylece çok yönlü değerlendirme yapabilme olanağı sağlar.

Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri, Arabuluculuk, Aile Arabuluculuğu, Aile Hukuku, Aile Arabuluculuğu Merkezi.

Family mediation is accepted as a form of mediation. Regulations on the content, principles and implementation of family mediation are fulfilled by the "Federal Working Community for Family Mediation (BAFM)". In this context, the rules regarding the resolution of disputes related to marriage, outside of marriage and after marriage in terms of family law are regulated in the directive prepared by the Federal Working Community for Family Mediation (BAFM). Family mediation finds application in solving these conflicts, especially in terms of solving legal and psychological problems. Today, all parties in family law disputes, especially in separation and divorce, have begun to look for more convenient ways to resolve these disputes. Mediation can be expressed as the first indicator of this situation. Because mediation provides the opportunity to evaluate together in terms of psychosocial and legal aspects in resolving disputes related to family law.

Alternative Dispute Resolution Methods, Mediation, Family Mediation, Family Law, Family Mediation Center.

GİRİŞ

Aile yaşamında, insanların birbirleriyle olan ilişkilerinde çözümü zor ve uzun sürebilen çok çeşitli uyuşmazlıklar ortaya çıkabilir. Bu kapsamda, kişilerin birlikte yaşamasına bağlı olarak, psikolojik veya maddi konular ile bağlantılı uyuşmazlıklar gündeme gelebilir. Hatta, aile yaşamında ortaya çıkan uyuşmazlıklar, sadece eşler arasında değil; anne-baba ile çocukları arasında da söz konusu olabilir.

Aile arabuluculuğunda, aile hukukuna dair uyuşmazlıklar arabuluculuğa konu edilir ve özellikle, uyuşmazlığın, psikolojik, hukukî ve ekonomik yönleri de dikkate alınmak suretiyle arabuluculuk faaliyeti sonucunda çözüme kavuşturulmaya çalışılır.

Aile arabuluculuğu çeşitli disiplinleri bünyesinde barındıran bir faaliyet olarak kabul edilebilir. Bu nedenle, arabuluculuk eğitiminin ve arabuluculuk faaliyetinin disiplinler arası bir anlayışla gerçekleştirilmesinde büyük yarar vardır. Aile arabuluculuğunda, arabulucunun, faaliyet içindeki görevlerinin ne olduğunun açık bir şekilde belirlenmesi gerekir. Bu bağlamda, Alman Hukuku’nda, aile arabuluculuğu faaliyetini gerçekleştirmek amacıyla, 1992 yılında “Aile Arabuluculuğu Federal Çalışma Topluluğu (BAFM)” kurulmuştur. Söz konusu topluluk, aile arabuluculuğunun temel ilkelerinin belirlenmesi ve uygulanması, aile arabuluculuğu konusunda gerekli eğitimlerin verilmesi ve bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmesi için çalışmalar yürütmektedir. Ayrıca, aile uyuşmazlıklarında, arabuluculuk sürecine ilişkin ilkelerin ortaya çıkarılması ve yayınlanması, bu kurumun görevleri arasında yer almaktadır.