Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Hukukunda Genel Sağlık Sigortası

General Health Insurance in Turkish Law

Suheyl Rebi KURT

Sosyal devlet ilkesine sahip olan ülkemizde vatandaşların yaşamlarını daha sağlıklı sürdürebilmeleri için kanun koyucu, bazı yasal düzenlemeler getirmiştir. Özellikle 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile sağlık hizmetlerini, Türkiye’de yaşayan herkesi kapsayacak biçimde eşit ve tek bir yapıya kavuşturmak öngörülmüştür. Genel Sağlık Sigortasının temel amacı ülkede yaşayan herkesin ulaşabileceği ve adil olarak faydalanabileceği sağlık hizmetlerini sunmaktır. Sunulacak sağlık hizmetlerinin kamu kurumları aracılığıyla yerine getirilmesi hedeflenmiştir. Yapılan yasal düzenleme ile kimlerin bu kapsamda yer alacağı, kimlerin kapsam dışında bırakılacağı belirtilmektedir. Ayrıca kapsam içerisinde yer alan kişilere sağlanacak sağlık hizmetleri ile sağlanmayacak sağlık hizmetleri de belirtilmektedir. Bu kişilerin hangi koşulları gerçekleştirmeleri halinde sigorta tarafından sağlanacak sağlık hizmetlerinden yararlanacakları da belirtilmiştir.

Genel Sağlık Sigortası, Sigortalı, Bağımlı Sigortalı, Gelir Testi, Sağlık Hizmetleri.

In our country, which has the principle of social state, the legislator has introduced some legal regulations in order to enable citizens to live their lives more healthy. In particular, with the Law No. 5510 on social insurance and general health insurance, it is envisaged to provide health services to an equal and single structure to cover everyone living in Turkey. The main purpose of General Health Insurance is to provide health services that everyone living in the country can access and benefit fairly. It is aimed to provide the health services to be provided through public institutions. It is stated who will be included in this scope and who will be excluded from the scope of the legal regulation. In addition, the health services to be provided to the people included in the scope and the health services not to be provided are also stated. It is also stated that these people will benefit from the health services provided by the insurance if they fulfill the conditions.

General Health Insurance, Insured, Dependent Insured, Revenue Test, Health Services.

GİRİŞ

Ülkemizdeki sosyal güvenlik sistemi içerisinde bulunan sağlık hizmetlerinin dağınık, yetersiz ve kalitesiz olması nedeniyle yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Ayrıca sosyal güvenlik kuruluşlarının vermiş oldukları sağlık hizmetlerinin farklı nitelikte olması da bu sistemin yeniden yapılandırılmasında etkisi bulunan bir diğer önemli nedendir. Sosyal güvenlik sistemi yeniden yapılandırılırken sağlık hizmetleri finansmanının Türkiye’de yaşayan herkes için eşit ve tek bir yapıya dönüştürülmesi öngörülmüştür.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu1 ile Türkiye’de ilk defa genel sağlık sigortası sistemi kurulmuştur. Genel sağlık sigortası sistemi ile hastalık riskine karşı ülkede yaşayan herkesin sosyal güvenliğe kavuşturulması amaçlanmıştır. Kurulan sistem sayesinde sigortalıların hem koruyucu hem de önleyici sağlık hizmetlerinden eşit ve adil bir şekilde yararlanma imkânına kavuşturulması amaçlanmıştır.

I. GENEL OLARAK

Bilimsel tıbbın gelişmesinin 200 yılı aşkın bir geçmişe sahip olduğu ve modern sağlık sistemlerinin ise yaklaşık yüzyıl öncesinden kurulmaya başladığı ifade edilmektedir.2 Özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrası değişen durumlar ve gelişen teknoloji çerçevesinde birçok ülke sağlık sigortasının yönetimini, oluşturdukları sağlık bakanlıklarına veya kuruluşlarına bırakmış ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ile tüketicilerin korunması için kapsamlı devlet müdahalelerine izin vermiştir. Daha sonraki yıllarda ise sağlık kuruluşları, kamu harcamaları içinde en önemli kalemlerden biri haline gelmiş olmakla birlikte her geçen gün bu alanda farklı reformlar gündeme gelmektedir.