Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İşverenin İşçinin İletişimini Denetlemesi ve Bu Faaliyetlerin Hukuka Uygunluğunun Değerlendirilmesi

Monitoring of the Employee’s Communication by the Employer and the Assessment of the Legality of These Activities

Melike YAMAN

İşverenin işçinin iletişim faaliyetlerini denetlemesi, işçinin e-posta yazışmalarının, internet kullanımının ve telefon görüşmelerinin denetlenmesi şeklinde kendini göstermektedir. İşverenin ilgili faaliyetleri işçinin kişilik hakkı değeri olan özel hayatın gizliliğinin ihlali olması nedeniyle kural olarak hukuka aykırıdır. Ancak söz konusu faaliyetlerin hukuka uygunluğu mevzuatta yer alan hükümler, içtihatlar ve doktrince belirlenen bazı esaslar çerçevesinde söz konusu olabilmektedir. Çalışmamızda ilgili esaslar ayrıntılı olarak açıklanacaktır.

Kişilik Hakkı, Özel Hayatın Gizliliği, İşçinin Denetlenmesi, İletişim Faaliyetleri, Hukuka Uygunluk.

Common monitoring communication methods acted by employers are: monitoring of employee’s e-mail communications, internet usage and phone calls. The relevant activities of the employer are unlawful in principle due to the fact that they are considered as a violation of private life which is one of the core values of personality rights. These activities shall be considered lawful in accordance with legislation, principles established by case-law and the doctrine. In our study, legality of the employer’s communication monitoring activities will be explained in detail within the framework of the legislation, judicial decisions and doctrine.

Personality Rights, Privacy Rights, Employee Monitoring, Communication Activities, Legality.

GİRİŞ

İşverenlerin işçilere ait iletişim faaliyetlerinin izlemesi, sıkça uygulanan izleme yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda işveren işçilerin iletişim faaliyetlerinde kullandığı telefon, bilgisayar, internet ve elektronik posta kullanımlarını denetlemeyi amaçlamaktadır1.

İletişim faaliyetlerinin denetlenmesi, iş ilişkisinin tarafı olan işçi ve işverenin korunması gereken menfaatleri arasında çatışmaya neden olmaktadır. Bir tarafta işçinin özel hayatına ve kişisel verilerine müdahale söz konusu iken, diğer yandan işverenin mülkiyet hakkı kapsamında bulunan iletişim araçlarının kullanımını izlemesi hakkı doğmaktadır2.

Söz konusu çatışan menfaatler arasında dengenin sağlanması önem arz etmektedir. Çalışmamızda; işçinin iletişiminin izlenmesi, işverenin denetim hakkı ve işçinin kişiliğini koruması borcu kapsamında incelenecektir ve bu kapsamda işverenin ilgili faaliyetlerinin hukuka uygunluğu tartışılacaktır.