Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sermaye Piyasası Kanunu Açısından Piyasa Dolandırıcılığı Suçu

Market Fraud Crime in Terms of Capital Market Law

Can YALÇIN

Sermaye piyasasında piyasa dolandırıcılığı (manipülasyon) teşkil eden eylemler, sermaye piyasasının işleyişini bozarak etkilerini ekonomik düzende gösteren ve dolayısıyla tüm topluma zarar veren eylemlerdir. Manipülasyon kavramının, dinamik yapısı sebebiyle belirli bir tanımı yapılamamaktadır. Özellikle gelişen teknolojiyle birlikte, sermaye piyasasında manipülasyon teşkil eden eylemlerin sayılarında bir artış meydana gelmiş, manipülatif işlem kalıpları karmaşıklaşmış ve ekonomiye verdikleri zarar artmıştır. Bu durum manipülasyonun tanımını yapmayı daha da zor hale getirmiştir. Ancak, kavramın evrensel çapta kabul gören özelliklerinden yola çıkılarak, içeriği hakkında bilgi edinmek ve genel bir çerçevesini çizmek gerekmektedir. Bu genel çerçeveden hareket ederek, Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107. maddesinde düzenlenen Piyasa Dolandırıcılığı suçunu incelemek, suçun unsurlarının daha sağlıklı bir şekilde belirlenebilmesini sağlamaktadır. Böylece, suçta ve cezada kanunilik ve belirlilik ilkelerinin gerekleri sağlanabilir.

Sermaye Piyasası, Piyasa Dolandırıcılığı, Manipülasyon, Ekonomik Düzen, Yapay Fiyat.

The actions that constitute market fraud (manipulation) in the capital market are actions that distort the functioning of the capital market and show their effects in an economic order and thus harm the whole society. A specific definition of the concept of manipulation cannot be made due to its dynamic nature. Especially with the developing technology, there has been an increase in the number of actions that constitute manipulation in the capital market, as well as the manipulative transaction patterns have been complicated and their damage to the economy has increased. This made it even more difficult to define manipulation. However, starting from the universally accepted features of the concept, it is necessary to learn about its content and draw a general framework. Acting from this general framework, examining the Market Fraud crime regulated in article 107 of the Capital Market Law ensures that the elements of the crime can be determined more effectively. Thus, the requirements of legality and certainty principles in crime and punishment can be provided.

Capital Market, Market Fraud, Manipulation, Economic Order, Artificial Price.

GİRİŞ

Türk hukukunda piyasa dolandırıcılığı suçu 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun1 (SerPK) 107. maddesinin 1. ve 2. fıkralarında şu şekilde düzenlenmiştir:

Piyasa dolandırıcılığı

MADDE 107 - “(1) Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar. Ancak, bu suçtan dolayı verilecek olan adli para cezasının miktarı, suçun işlenmesi ile elde edilen menfaatten az olamaz.