Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İdare Hukukunda Kurul Üyelerinin Çekimser Oy Kullanması

Abstention of Board Members in Terms of Administrative Law

Çınar Can EVREN

İcrai/istişari görev ve yetkileri bulunan kurulların çalışma usul ve esasları hakkında pek çok düzenleme bulunmaktadır. Ancak kurulların çalışmasına yönelik bu usul ve esaslar arasında pek çok farklılık da mevcuttur. Bu farklardan biri de kurul üyesinin, oylanan bir konu hakkında çekimser kalıp kalamayacağı noktasında kendini gösterir. Özellikle icrai karar alma yetkisiyle donatılmış kurullarda, yetki ve sorumluluk bir arada düşünüldüğünde, kurul üyelerinin çekimser oy kullanma hakkına sahip olup olmadığının açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.

Kurullar, Kurulların Çalışma Usulleri, Çekimser Oy.

There are many regulations on the working principles and procedures of the committees with executive / consultative duties and authorities. On the other hand, there are many differences between these principles and procedures for the work of the boards, as well. One of the differences is related to the right to abstain of a board member from a subject being voted on. Especially in committees equipped with the power of executive decision-making, considering the authority and responsibility together, it is necessary to clarify whether the members of the board have the right to abstain from voting.

Boards, Working Procedures of Boards, Abstention.

I. KURULLAR VE KURUL KARARLARI

Devlet örgütlenmesinde sadece idarede değil yasama ve yargı erkleri içinde de pek çok birim kurul halinde çalışmakta ve karar almaktadır. Heyet halinde çalışan mahkemeler ve Türkiye Büyük Millet Meclisi buna örnektir. Bunun yanında, kurullar sadece kamuya özgü olmayıp özel sektörde de sıklıkla karar alma süreçlerinde etkili olmaktadırlar. Örneğin şirketler, bir kısım kararlarını yetkili kurullarında müzakere etmek suretiyle alırlar.

Mevzuat incelendiğinde “kurul” şeklinde örgütlenmiş ve karar alan arızi veya sürekli idari birimlere farklı isimler verildiği görülmektedir. Bu cümleden olmak üzere; komisyon1, heyet2, şurâ3, meclis4, komite5, konsey6, jüri7, encümen, senato kurul halinde toplanıp karar alan yapılardır8.

Kurul kararları “Birden fazla kişinin ortak iradelerinin birleşmesiyle oluşabilen işlemler”dir9. Diğer bir ifadeyle ... kurullarca karara bağlanması gereken hususlarda yetki, münferiden kişilere değil, bunların usulüne göre teşkil edecekleri heyete verilmiştir. Kurul üyeleri usulü dairesinde bir araya gelmedikçe ve müzakere açılmadıkça ferden irade beyanına yetkili değildirler ve beyan edilen bu iradeler bir karar mahiyeti iktisap edemez. Kurula izafesi mümkün olmayan böyle bir karar da yoklukla maluldür. 10