Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Agah Beyoğlu Karakterinin Aristoteles’in Nikomakhos’a Etik Kitabı Açısından Değerlendirilmesi

The Evaluation of Agah Beyoglu Character in Terms of Aristotle's Nicomachean Ethics

Emre ŞİMŞEK

Bir dizi karakteri olarak, Agah Beyoğlu’nun, adaletsizlik karşısındaki tutum ve davranışları çalışmanın ilk bölümünde kısa bir şekilde ifade edilmiştir. İkinci bölümde konuyu esaslı olarak değerlendireceğimiz kısım olan Aristoteles’in Nikomakhos’a Etik isimli eserinin ilk beş kitabı değerlendirilmiştir. Üçüncü ve son kısımda ise Agah Beyoğlu’nun eylemlerinin Aristoteles anlayışında hangi kavramları kapsadığını, Aristoteles’in erdem anlayışı ve adalete olan bakışı ile harmanlanarak ifade edilmeye çalışılmıştır. Çalışma, temelde adaletsizlik ve erdem noktasında popülizmden kaynaklanan yanlış algılar ve davranışların Aristoteles ekseninde değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Ayrıca popüler adalet anlayışına kısa da olsa yer verilmiştir. Temelde popüler adaletin zıtlıklar üzerinden beslendiği ve alternatif olarak toplumda nasıl değerlendirildiği alt metinler ve diziden alıntılarla anlatılmıştır.

Agah Beyoğlu, Nikomakhos’a Etik, Aristoteles, Şahsiyet, Erdem, Adalet.

As a series of character, the attitudes and behaviors of Agah Beyoğlu against injustice are briefly expressed in the first part of the study. In the second part, the first five books of Aristotle’s Nicomachean Ethics, which we will consider the subject in detail, are evaluated. In the third and last part, it is tried to express which concepts Agah Beyoğlu's actions encompass in Aristotle's understanding by blending Aristotle's understanding of virtue and his view of justice. The aim of this study is to evaluate the misperceptions and behaviors arising from populism at the point of injustice and virtue on the axis of Aristotle. In addition, the concept of popular justice is briefly mentioned. Basically, how popular justice is fed through contrasts and alternatively evaluated in society is explained with subtexts and quotations from the series.

Agah Beyoglu, Nicomachean Ethics, Aristotle, Şahsiyet, Virtue, Justice.

I

Agah Beyoğlu “Şahsiyet” dizisinde ana karakter olarak rol almaktadır.Agah Beyoğlu, İstanbul’un Beyoğlu semtinde, karısı Memrure Beyoğlu’nun babasından kalma bir apartmanda kedisi Münir Bey ile yaşamını sürdürmektedir. Kendisi uzun yıllar boyunca, adliyede katiplik işleri ile uğraşmış, Türkiye’nin çeşitli coğrafyalarında 27 sene bu işi gerçekleştirmiştir.

Agah Beyoğlu, 1995 senesinde Kambura isimli küçük bir kasabada katiplik görevini ifa ederken bölgede bir intihar vakası gerçekleşmiştir. İntihar eden 13-14 yaşlarında Reyhan isimli bir kız çocuğudur. Adli tıp raporunda da vakıanın çok fazla üzerinde durulmadan intihar vakası olduğuna yönelik bir not düşülerek dosya kapatılmıştır. Ancak bu küçük kız ninesiyle birlikte yaşamaktadır ve bir günlüğü vardır. Ninesi kızı gibi sevdiği torununun intihar ettiğine inanmaz, bu nedenle de bulduğu günlüğü adliyeye götürerek, savcıya ulaşamadığı için kâtibe verir. Kâtip de anlaşılacağı üzere Agah Beyoğlu’dur. Agah Bey günlüğü okuduğunda dehşete düşer, Kambura’da yaşayan hemen hemen yaşlısı genci her erkek bu kız çocuğuna tecavüz etmiştir. Günlükte yalnız Kambura halkı da yer almamakta; savcısı, öğretmeni, polisi de bulunmaktadır. Hatta dosyaya bakmakta olan, Agah Beyoğlu’nun emri altında bulunduğu savcının da ismi geçmektedir.

12 yaşında bir kız çocuğu (Reyhan), bir gence âşık olur. Bu genç, kızın masum düşüncelerinden faydalanıp mahalleden tanıdığı Cemil isimli abisinin de Reyhan’ı istismar etmesine yardım etmiştir. Bu olayı takip eden süreçte de Cemil, tanıdığı bildiği tüm Kambura’da 2 yıl boyunca 53 kişinin kıza tecavüz etmesine aracılık etmiştir.