Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

“Özürlü” ve “Sakat” Deyimlerini “Engelli” Yaparken Yapılan “Özürler”…

Ekim 2013 sayımızın bu köşesinde, “Artık ‘Özürlü’, ‘Sakat’ vb. Değil; ‘Engelli’ Diyeceğiz…” başlığıyla 25.4.2013 tarihli ve 6462 sayılı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Yer Alan Engelli Bireylere Yönelik İbarelerin Değiştirilmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanundan[1] söz açmıştık.

Bu sayımızda ise bu değişiklikler yapılırken unutulanlara, atlananlara, ilginçliklere ve karışıklıklara notlar biçiminde değineceğim.

I. GİRİŞ

Not 1: 3.12.1996 tarihli ve 4216 sayılı Kanunun Başlığı: “Özürlüler İdaresi Başkanlığı Kurulmasına ve Özürlülerin Durumları ile İlgili Çeşitli Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yetki Kanunu” idi. Hükümete 6 ay yetki veren Kanun “Yürütme” ve “Yürürlük” maddesi dahil 6 maddeden oluşuyordu. Amacı şöyleydi: “Başbakanlığa bağlı Özürlüler İdaresi Başkanlığının kurulması ile özürlülerin ve ailelerinin korunması, bunların eğitim, istihdam, tedavi ve rehabilitasyon gibi konulardaki hak ve sorunlarına ilişkin yürürlükteki kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklikler veya yeni düzenlemeler yapılması amacıyla Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararnameler çıkarma yetkisi vermektir.”