Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yasak Cihaz veya Program Oluşturma, Bulundurma, Taşıma veya Satma Suçu

The Crime of Formation, Possession, Transport or Sale of a Prohibited Device or Program

Cengiz APAYDIN

Bireylerin özel hayatlarının gizliliği, kişisel verilerin güvenliği, iletişim özgürlüğünün korunması, kurumlara ait verilerin güvenliği, kurumların bilişim sistemlerinin güvenli olarak işleyişi, mülkiyet veya zilyetlik haklarının korunması, kamu güvenliği ve kamu düzeninin korunması için tehlike suçu olarak yasak cihaz veya program oluşturma, bulundurma, taşıma veya satma eylemleri suç olarak düzenlenmiştir. Yasak cihaz, program, şifre vesaire güvenlik kodunun imal edilmesi, ithal edilmesi, sevk edilmesi, nakledilmesi, depolanması, kabul edilmesi, satılması, satışa arz edilmesi, satın alınması, başkalarına verilmesi veya bulundurulması tek suç oluşturacaktır. Yasak cihaz veya program suçları ile mücadele ederken ceza muhakemesi alanında kaynak veri iletişiminin denetimi, telekomünikasyon ile soruşturma organlarının işbirliği, veri teslim etme yükümlülüğü ve şifre çözmeye yönelik yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Yasak Cihaz veya Program Oluşturma, Bulundurma, Taşıma veya Satma, Hazırlık Hareketi, Bilişim Sistemi, Bilgisayar Programı, Şifrenin veya Sair Güvenlik Kodlarının Çözümlenmesine İlişkin Cihaz veya Programlar.

In order to protect the right of privacy, the security of personal data, the freedom of communication, security of corporate data, secure operation of the information systems of institutions, protection of property or possession rights, public safety and public order Formation, possession, transport or sale of a prohibited device or program is regulated as crime. Manufacturing, importing, transporting, dispatching, storing, accepting, sale, putting up for sale, buying, giving to others or keeping prohibited device, program, password or other safety code shall constitute a single crime. In the area of criminal procedure, it is necessary to regulate the control of source data communication, cooperation of telecommunication and investigative bodies, obligation not to deliver data and decoding passwords while fighting against the crimes of prohibited device or program.

Formation, Possession, Transport or Sale of Prohibited Device or Program, Preparatory Movement, Information System, Computer Program, Devices or Programs for Decoding Passwords or Other Security Codes.

I. Genel Olarak

TCK’nın 245/A maddesine getirilen bilişim suçlarının işlenmesi amacıyla yasak cihaz veya program bulundurmaya ilişkin düzenlemeyle, bilişim suçları veya bilişim yoluyla işlenebilen suçlarda kullanılabilen cihaz, program, şifre veya diğer güvenlik kodları yasak cihaz ve programlar olarak belirlenmiş olup, “Bir cihazın, bilgisayar programının, şifrenin veya sair güvenlik kodunun; münhasıran bu bölümde yer alan suçlar ile bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle işlenebilen diğer suçların işlenmesi için yapılması veya oluşturulması durumunda, bunları imal eden, ithal eden, sevk eden, nakleden, depolayan, kabul eden, satan, satışa arz eden, satın alan, başkalarına veren veya bulunduran kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır”, hükmü getirilmiştir. Buna göre, suçun unsurlarının tamamlanmış sayılması için bilişim suçlarıyla meydana gelen zararın veya tehlikenin oluşması gerekmemekte olup, Yasada sayılan eylemlerin yapılması bilişim suçları açısından tehlike olarak kabul edilerek bağımsız bir suç tipi olarak düzenlenmiştir. Bilişim sistemine hukuka aykırı erişimi engellemek, veri güvenliği ve banka veya kredi kartlarının güvenliğini sağlamak için bilişim suçlarında kullanılan araçların üretilmesi, ithal edilmesi, bulundurulması, devredilmesi, satın alınması, nakledilmesi veya depolanması gibi hazırlık hareketleri de yasakoyucu tarafından suç olarak kabul edilmiştir.

II. Suçla Korunan Hukuki Değer

Suçla korunan hukuki değer konusunda doktrinde farklı görüşler bulunmaktadır.

Birinci görüşe göre, kamunun bilişim sistemlerine yönelik güveni olduğunu belirtilmektedirler. Yazarlara göre, maddede yasaklanan cihazların veya programların üretilmesi ve sıklıkla tedavül etmesi bilişim sistemlerinin hukuka aykırı amaçlar için kullanıldığına ilişkin toplumda kanaat oluşturacağını, dolayısıyla kanunkoyucunun sistemlerin güvenilir şekilde işleyeceğine ilişkin toplumsal inancı korumak için düzenlemeye gittiğini kabul etmektedirler.1