Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Limited Şirketlerde Pay Devri (Türk Ticaret Kanunu md. 595)

Transfer of Shares in Limited Companies (Turkish Commercial Law Art. 595)

Sinem CAMCI

Limited şirketlerde esas sermaye payının geçiş hallerinden biri devirdir. Kural olarak ortaklar genel kurulunun onayına tabi olan bu devir işlemi, serbestçe yapılamaz ve şekle bağlıdır. 6762 sayılı eTTK’dan farklı olarak, 6102 sayılı TTK’da limited şirketlerin sermaye şirketi olma özelliğinin güçlendirilmesi amacıyla bu şirketlerde pay devri kolaylaşmıştır. Bu çalışmada, limited şirketlerde esas sermaye payının devrine ilişkin TTK’da yer alan düzenlemeler ele alınmıştır. Esas sermaye payının miras, eşler arasındaki mal rejimine ilişkin hükümler veya icra yoluyla geçmesi halleri ise çalışma konusuna dahil edilmemiştir.

Pay Devri, Şekil, Genel Kurul, Nisap, Pay Defteri, Tescil.

One of the states for registered capital share transition in limited companies is transfer. As a rule, this transfer process, subject to the approval of the general assembly of the shareholders, cannot be made freely and depends on the form. Unlike the former Turkish Commercial Code no 6762, in the Turkish Commercial Code no 6102 the share transfer of those companies has been facilitated in order to strengthen the characterization of limited liability companies. In this study, the regulations regarding the transfer of the registered capital in limited companies are discussed. The provisions regarding the inheritance of the principal capital share, the property regime between the spouses or transfer through foreclosure are not included in the study.

Share Transfer, Form, General Assembly, Quorum, Share Book, Registry.

Giriş

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu m. 595 ilâ m. 598’de “Esas sermaye payının geçişi halleri” başlığı altında 6762 sayılı eTTK m. 520 ilâ m. 521 hükümlerine paralel olarak, esas sermaye payının devri ile miras, eşler arasındaki mal rejimi ve icra yoluyla iktisabı halleri düzenlenmiştir. Buna göre, limited şirketlerde esas sermaye payının geçiş hallerinden biri devirdir.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu m. 595’de düzenlenen esas sermaye payının devri, ilk bakışta 6762 sayılı eTTK m. 520 hükmünü yansıtıyor gibi görünse de, 6102 sayılı TTK m. 595, birçok konuda 6762 sayılı eTTK m. 520’den farklıdır. Nitekim, 6762 sayılı eTTK’daki “bir ortak=bir esas sermaye payı” ile payın devri için bölünmesinin gerekli olduğuna ilişkin ilkelere 6102 sayılı TTK’da yer verilmemiştir. Gerçekten de, 6102 sayılı TTK’nın 583’üncü maddesinin üçüncü fıkrası gereğince, bir ortağın birden fazla esas sermaye payına sahip olabilmesine imkân tanınmış ve limited şirketlerde payın devri kanunen yumuşatılarak olabildiğince kolaylaştırılmıştır. Bu bağlamda, 6102 sayılı TTK’nın 595’inci maddesinde, 6762 sayılı eTTK’dan farklı olarak, ortaklardan en az dörtte üçünün devre muvafakat etmesi ve bunların esas sermayenin en az dörtte üçüne sahip olması şartına yer verilmemiştir. Yine aynı maddede “şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, payın devri için ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur.” hükmü ile herhangi bir oran belirtilmemiştir. Kanunda, bu onaya ilişkin özel bir nisap öngörülmediğinden, pay devrinin onaylanmasına ilişkin karar, genel kurulun olağan karar alma yetersayısının düzenlendiği TTK m. 620 uyarınca, genel kurul toplantısında temsil edilen oyların salt çoğunluğu ile alınacak; bunun dışında karar için belli bir toplantı yeter sayısının sağlanması gerekmeyecektir. Bununla birlikte, şirket ana sözleşmesine devir ile ilgili şartların konabileceği hususunda bir tereddüt bulunmamaktadır. Bu bakımdan, 6102 sayılı TTK’da limited şirketlerde payın devrine ilişkin hükümler dikkate alındığında, limited şirketlerin sermaye şirketi niteliğinin güçlendirildiği görülmektedir.

Çalışma kapsamında, limited şirkette payın 6102 sayılı TTK m. 595 uyarınca devrinde uygulanan usul ve bu konudaki uygulama ele alınacaktır.