Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Gelişmekte Olan Bir Hukuk Disiplini: E-Spor Hukuku

A Developing Law Discipline: E-Sports Law

Ali Uygur SELÇUK

E-Spor her geçen gün büyümeye devam eden, milyonlarca kişinin içinde olduğu bir ekosistemdir. Spor olup olmadığı tartışmaları bir kenara dursun, bu kadar büyük bir ekosistemde çatışma yaşanmaması beklenemez. Yaşanan bu çatışmalara genel hukuk kurallarının çözüm sağlayıcı nitelikte olmaması karşısında belki de Hukukun en yeni alanlarından biri ortaya çıkmıştır: E-Spor Hukuku.

E-Spor, E-Spor Hukuku.

E-Sports is an ecosystem which contains millions of people developing day by day. Leaving whether it is a sport or not aside, no confliction in such a big ecosystem is unexpected. Since the general law rules do not have a nature to provide solutions to those conflicts, maybe a new field of law arose: E-Sports Law.

E-Sports, E-Sports Law.

I. E-Spor Nedir

Teknolojinin her geçen gün gösterdiği büyük gelişme dolaylı ya da direkt olarak sporu etkilemeye devam etmektedir. Popüler video oyunlarının günümüzde geldiği nokta yeni bir sektörün oluşmasına neden olmuştur. Elektronik spor, rekabetçi ya da profesyonel video oyunculuğu olarak da bilinen espor kavramı bu gelişmelerin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.1 E-spor, “Elektronik Spor” ifadesinin kısaltmasından doğmuş ve günlük dilimize yerleşmiş bir kavramdır. Günümüzde bu kavramın Espor, E-Spor, eSpor ve e-Spor olarak farklı kullanımları olsa da bu ifadelerin hiçbiri henüz Türk Dil Kurumu bünyesinde yer almamaktadır. Her ne kadar dünya genelinde kullanılan en yaygın ifade Espor (esports) olsa da yazının devamında, Türkiye E-Spor Federasyonunun isim tercihinde yer alan kullanım nedeniyle, e-spor ifadesi kullanılacaktır.2

E-spor; dijital oyunların, dijital platformlar üzerinden, çevrimiçi (Online) veya çevrimdışı (LAN) şekilde, bireysel veya toplu halde, kendine özgü kurallar çerçevesinde ve rekabetçi olarak oynanmasını ifade etmektedir. E-spor, bilgisayar/mobil/konsol platformlar vasıtasıyla oynanan çok oyunculu dijital oyunlara verilen genel isim olarak da tanımlanabilir.3 Bu tanımda yer alan ifadelere bakacak olursak:

i) Dijital Oyun: Dijital platformlar üzerinden oynanan FPS (First Person Shooter - Birinci Şahıs Nişancı), MOBA (Multiplayer Online Battle Arena), geleneksel sporlar, yarış ve dövüş gibi pek çok alttürü olan oyunları;