Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Vasiyetten Dönme

Revocation of a Will

Erhan GÜNAY

Miras bırakanın resmi, yazılı veya sözlü şekilde yaptığı vasiyetten her zaman dönme imkanı vardır. Vasiyetten dönme yeni vasiyetname ile, vasiyetnameyi yok etme ile ve sonraki tasarruflarla mümkün olur.

Vasiyetten Yeni Vasiyetname ile Dönme, Vasiyetin Yok Edilmesi Suretiyle Dönme, Vasiyetten Sonraki Tasarruflarla Dönme.

There is always a possibility to revoke a will left by testator either officially, in written or verbally. Revocation of a will is possible with a new will, by eliminating the will and the disposals afterwards.

Revocation of a Will with a New Will, Revocation by Eliminating a Will, Revocation of a Will with Disposal Afterwards.

Giriş

TMK m. 531’e göre; vasiyet, resmi şekilde veya miras bırakanın el yazısı ya da sözlü olarak yapılabilir. Resmi vasiyetname m. 532-537; el yazılı vasiyetname m. 538; sözlü vasiyetname m. 539-541 hükümlerinde düzenlenmiştir. Vasiyetten dönme ise, TMK m. 542-544 hükümlerinde öngörülmüştür.

Vasiyetçi, her zaman evvelce yaptığı vasiyetinden dönebilir. Vasiyetnamede “dönme yasağı” yönünde bir kısıtlama varsa bu hükümsüzdür. Çünkü vasiyet tek taraflı bir irade beyanıyla yapılır.

TMK kapsamında vasiyetten yeni vasiyetname ile dönme, yok etme ile dönme ve sonraki tasarruflarla dönme şeklinde mümkün olabileceği öngörülmüştür.