Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti İç Hukuk Sistemlerinde Uluslararası Hukukun Yeri: Avrupa Birliği Hukukunun Önceliği Prensibi Çerçevesinde Bir İnceleme

Status of the International Law in National Legal Systems of Turkish Republic of Northern Cyprus and Republic of Turkey: An Analysis in the Framework of the Principle of Priority of the European Union Law

Mustafa ERÇAKICA

Uluslararası andlaşmaların ulusal hukuktaki yerlerinin ne olduğu sorunu, Avrupa Birliği hukukunun önceliği prensibinin uygulanması için oldukça önemlidir. Avrupa Birliği hukukunun önceliği prensibinin üye devletlerin ulusal hukukları karşısında öncelikle uygulanması, ulusal hukukun Avrupa Birliği hukukuna öncelik tanımaya elverişli olmasını gerektirmektedir. Şu anda Avrupa Birliği üyelikleri bulunmasa da, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ulusal hukuk düzenlemelerinin uluslararası hukuka açıklığını anlamak önemlidir. Bu nedenle de, Avrupa Birliği hukukunun önceliği prensibine ne derece uygun oldukları ve bu iki devlet açısından üyeliğin gündeme gelmesi durumlarında karşılaşılacak olan sorunların neler doğuracağı sorunları, anılan iki devletin hukuk sistemlerinin uluslararası hukuka açıklığını anlamak için ele alınacaktır.

Avrupa Birliği Hukukunun Önceliği, Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Tekçi Görüş, İkici Görüş.

The question of the legal status of international agreements in the national law systems is crucial for the implementation of the principle of priority of the European Union law. Implementing the principle of the priority of European Union law primarily in relation to the national laws of the member states necessitates the member states to recognize the priority of the European Union law. Although the Republic of Turkey and the Turkish Republic of Northern Cyprus are not currently members of the European Union, it is very important to understand the openness of their national law to international law regulations. Therefore, in order to understand the compliance of the aforementioned states’ legal systems with the principle of the priority of European Union law and the problems that will arise in the event of their European Union membership, openness of their legal systems to the international law regulations will be discussed.

The Priority of the European Union Law, Republic of Turkey, Turkish Republic of Northern Cyprus, Monism, Dualism.

Giriş

Bir devletin ulusal hukuk düzeninin uluslararası hukuk kurallarına açıklığı ve bu kuralların ulusal hukuk düzenindeki yeri, uluslararası hukuk çerçevesinde girilen ilişkilerde, ilgili devlet için büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Örneğin söz konusu devlet, ulusal hukuk düzeninin uluslararası hukuka kapalı olması nedeniyle, uluslararası yükümlülüklerine aykırı davranmamakta, uluslararası hukuka öncelik tanıması ya da uygun davranması gereken durumlarda, bunu yapamadığı için, uluslararası sorumluluğu doğmamaktadır.

Bilindiği gibi, Avrupa Birliği hukukunun temel özelliklerinden birisi de, Avrupa Birliği hukukunun önceliği prensibidir. Bu özelliği nedeniyle, Avrupa Birliği hukukunun kendisine üye devletlerden birisinin ulusal hukukuyla çatışması durumunda, ilgili üye devletin Avrupa Birliği hukukunu uygulaması beklenmektedir. Bu doğrultuda da, üye devletlerin ulusal hukuk sistemlerinin uluslararası hukuka açıklığı ve ona tanıdığı yer, büyük önem taşımaktadır.

Avrupa Birliği hukuku, gerek yarattığı ulusalüstü hukuk sistemiyle önemli bir örgüt olarak gerek “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin “bir bütün olarak” Avrupa Birliğine üye olması nedeniyle gündemde yoğun bir şekilde yer almaktadır. Son dönemde bu yöndeki çabalar ağır sekteye uğrasa da, Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliğine üyelik ihtimali sona ermiş değildir. Türkiye Cumhuriyeti’nin gelecekte üye olması durumunda, Türkiye Cumhuriyeti ulusal hukukunda uluslararası hukukun yerinin ne olduğu sorunu, bu özellik çerçevesinde önem kazanacak, belki de tartışmalara konu olacaktır.