Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Mahkeme Müzekkerelerine Cevap Verilmemesi - Yaptırım Hükümleri

Mehmet Akif TUTUMLU

I. Hukuki Sorun

Bir davada hüküm verebilmek, temelde dava malzemesinin toplanmasına bağlıdır. Dava malzemesi, genel olarak, ispat yükü altında bulunan tarafın mahkemeye sunacağı delillerden ve belgelerden oluşur. Ancak tanık dinlenilmesi, bilirkişi raporu alınması, keşif yapılması gibi usuli işlemler, yargılama aşamasında mahkemece toplanması gereken delillerdendir. Bunun dışında tarafların dayandıkları, ancak üçüncü kişiler veya kurumlar nezdinde bulunan kanıtlayıcı belgeler de söz konusu olabilir. Böyle bir durumda bu tür belgeye dayanan tarafın yükümlülüğü, başka yerden getirtilecek belge bakımından gerekli açıklamayı (kişi, kurum, adres vb.) mahkemeye sunmak ve gerekli gideri karşılamaktan ibarettir (HMK m.140/5; m.324).

Belirtilen son durumda, başka yerlerde bulunup getirtilmesi gereken belgelerin getirtilmesi ödevi, mahkemeye aittir (HMK m.145). Mahkemenin başka yerden getirtilecek belge için yazdığı yazıya müzekkere1 (yazı) denilmektedir.

Cevap verilmeyen müzekkereler için tekit (üsteleme) yazısı yazılmak gerekir. Nitekim bu husus, Bölge Adliye ve Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Cumhuriyet Başsavcılıkları İdarî ve Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelik’in2 169’uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (g) bendi hükmü uyarınca zabıt kâtiplerinin görevleri arasında sayılmıştır: