Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza Yargısında Hükmün Bozulmasının Diğer Sanıklara Etkisi

In Criminal Law Effect of Reversal of Judgment on the Other Defendants

Erhan GÜNAY

Hüküm, cezanın uygulanmasında kanuna aykırılıktan dolayı sanık lehine bozulmuşsa, bu bozmadan hükmü temyiz etmemiş diğer sanıkların yararlandırılması sirayet ile olanaklıdır. Koşullarını içeren bir bozmanın kendiliğinden herhangi bir hükme gerek kalmaksızın temyiz etmeyene de sirayeti yasa gereğidir.

Genel Kural, Sirayetin Koşulları, Uyarlama Yargısında Sirayet, Sirayetin Söz Konusu Olmayan Kararlar.

If the judgment is reversed in favor of the defendant due to inconsistency with law then availing the other defendants of this reversal who didn’t appeal is possible by enuring. It is required by the law without necessitating any judgment to enure a reversal, meeting the conditions, for the one who didn’t appeal.

General Rule, Enuring Conditions, Enuring in Adaptation Procedure, Decisions Where Enuring is Out.

İlgili Madde- “Hüküm, cezanın tatbikinde kanuna muhalefet edilmesinden dolayı sanık lehine olarak bozulmuşsa ve bozulan cihetlerin temyiz talebinde bulunmamış olan diğer sanıklara da tatbiki kabil olursa bu sanıklar dahi temyiz talebinde bulunmuşçasına hükmün bozulmasından istifade ederler.” (CMUK m.325).

“Hüküm, sanık lehine bozulmuşsa ve bu hususların temyiz isteminde bulunmamış olan diğer sanıklara da uygulanması olanağı varsa, bu sanıklar da temyiz isteminde bulunmuşçasına hükmün bozulmasından yararlanırlar.” (CMK m.306).

I. Genel Kural

Hükmün, bir sanık lehine bozulması halinde, bu bozmadan o hükmü temyiz etmemiş bulunan diğer sanık(lar) da olanak varsa yararlanacaktır. Burada söz konusu olan cezanın tatbikinde yasaya aykırı davranılmış olmasıdır. Sirayet asıl olup, adalet düşüncesine dayanır. Yargıtay ve Öğretideki baskın görüş sirayeti; adli hataları önlemek, hükümler arasındaki çelişkiyi gidermek amacına yönelik olmasında birleşmektedir.