Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

E-fatura

Rüknettin KUMKALE

Vergi Usul Kanununun Maliye Bakanlığına tanıdığı yetkilere dayanarak, yaygın olarak kullanılan belgelerden biri olan faturanın elektronik belge olarak düzenlenmesi, elektronik ortamda iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesine ilişkin usul ve esaslar, Maliye Bakanlığınca çıkarılan 397, 416, 421 ve 424 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu genel tebliğlerinde ve 58 sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Sirkülerinde açıklanmıştır.

1. E-FATURA NEDİR?

E-fatura, şekil hükümlerinden bağımsız olarak Vergi Usul Kanununa göre düzenlenmesi zorunlu olan belgelerde yer alan bilgileri içeren elektronik kayıtlar bütününü ifade etmektedir.

Her şeyden önce bilmeliyiz ki e-fatura yeni bir belge türü değildir. E-fatura, 397 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinde yer alan şartlara uygun olan ve elektronik belge biçiminde oluşturulmuş faturayı ifade etmektedir. Tebliğe göre e-fatura, yeni bir belge türü olmayıp, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Diğer bir anlatımla, Türk Ticaret Kanununun 20’nci maddesinde hüküm altına alınan fatura ile aynı hukuki duruma sahiptir.