Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Federal Yüksek Mahkeme’nin Ayıptan Doğan Taleplere İlişkin Satış Sözleşmesine Özgü Kısa Zamanaşımı Süreleri Hakkındaki Güncel Bir Kararı

Kerem ÖZ

Somut Olay

1. Çiftçi (S), 22 Nisan 2004 tarihinde davacıdan bir fotovoltaik enerji sisteminin tüm bileşenlerini (parçalarını) satın almıştır. Sözleşmenin konusu, yalnızca parçaların teslimidir. Bu parçaları Nisan 2004’te davalıya davacının kendisi devretmiş ve yine Nisan 2004’te davalı tarafından doğrudan çiftçi (S)’ye teslim ettirilmiştir. (S), teslimden sonra bu parçaları taşınmazındaki ambarın çatısının üzerine monte etmiş, kararlaştırdıkları 332.497,76 € tutarındaki satış bedelini de davacıya ödemiştir.

2. Sistem ilk başlarda sorunsuz biçimde çalışmıştır. Ancak sonrasında, 2005/2006 kışında, yıldırım düşmesi ve aşırı kardan dolayı yeterli randıman alınamamaya başlanmıştır. (S), durumu sigortaya bildirmiştir. Sigorta şirketi tarafından görevlendirilen eksper (L), 28 Haziran 2006 tarihli raporunda, altı modülün sigorta kapsamında (hava durumu dolayısıyla) zarara uğradığını tespit etmiştir. (L), ayrıca, diğer modüllerde delaminasyon olarak da ifade edilen su ve nem kaynaklı aşınmaya rastlandığını belirtmiştir. Ancak rapora göre, bu zararlar ayıptan sorumluluk çerçevesinde değerlendirilecek olup, sigortanın karşılayacağı zararlar kapsamına değildir.