Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ticarî Sır, Bankacılık Sırrı veya Müşteri Sırrı Niteliğindeki Bilgi veya Belgelerin Açıklanmasına Dair Türk Ceza Kanunu ve Bankacılık Kanunundaki Düzenlemelerin Karşılaştırılması

Aykut ERSAN

Ticarî sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgelerin açıklanması bakımından, gerek Türk Ceza Kanunu gerekse Bankacılık Kanununda çeşitli düzenlemelere yer verilmiştir. Çalışmamızda, her iki kanunda bu konuda yer verilen düzenlemelere ilişkin olarak karşılaştırma yapılarak açıklamalarda bulunulacaktır.

Ticarî Sır, Bankacılık Sırrı, Müşteri Sırrı, Ticaret, Bankacılık, Müşteri, Sır.

Both Turkish criminal code and banking code includes various regulations in order to explain the information and documents of business secrets, banking secrets or client secrets. In our article there will be an explanation with comparing the both legislation which includes regulations of mentioned subject.

Business Secret, Banking Secret, Confidentiality of Client Information, Business, Banking, Client, Secret.

1. GENEL OLARAK

Ticari sır, bankacılık sırrı, müşteri sırrının temelini oluşturan sır kavramı ve bunun hukuken korunması, kaynağını evvela Anayasa’dan (AY) almaktadır. Gerçekten, herkes, sırlarının da dâhil olduğu yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının (AY m. 17/1) yanı sıra, sırlarının temelini oluşturan özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Bu açıdan, kişilerin en özgün sırlarının yer aldığı özel hayatının ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz (AY m. 20/1). Yine, herkes, düşüncelerini ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahip olmakla birlikte, bu hürriyetlerin kullanılması, başkalarının şöhretinin veya haklarının, özel ve aile hayatlarının yahut kanunun öngördüğü meslek sırlarının korunması amaçlarıyla sınırlanabilir (AY m. 26)1.

Sır kavramı son derece geniş olmakla birlikte, kanunkoyucu, konumuzun esasını oluşturan “Ticarî sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgilerin veya belgelerin açıklanması” suçu ile, Türk Ceza Kanununda (TCK) ticari sır, bankacılık sırrı, müşteri sırrı bakımından, aşağıda açıklayacağımız suçla korunan hukuksal değer de dikkate alındığında, özel bir düzenleme yapma yoluna gitmiştir.

Ticarî sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgilerin veya belgelerin açıklanması” suçu, TCK’nın ikinci kitabının “Topluma Karşı Suçlar” başlıklı üçüncü kısmının “Ekonomi, Sanayi ve Ticarete İlişkin Suçlar” başlıklı dokuzuncu bölümünde 239’uncu maddede düzenlenmiştir2.