Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Avrupa Savcıları Danışma Konseyi’nin 13(2018) Sayılı “Savcıların Bağımsızlığı, Hesap Verebilirliği ve Etik İlkeler” Konulu Görüşü

Hakan A. YAVUZ

I. Giriş, Görüşün Amacı ve Kapsamı

1. Avrupa Savcıları Danışma Konseyi (CCPE), Bakanlar Komitesi’nin üye Devletlere yönelik olarak hazırlanan ceza adalet sisteminde savcılık kurumunun (public prosecution) rolüne dair 2000/19 sayılı Tavsiye Kararı’nın uygulanmasına dair hususlara ilişkin görüşler oluşturmak üzere 2005 yılında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından kurulmuştur.

2. Bu çerçevede alınan Bakanlar Komitesi kararı1 üzerine CCPE, savcıların bağımsızlığı, hesap verebilirliği ve etik ilkeler hakkında bir Görüş hazırlamış ve ilgili Görüşü 2018 yılında kabul etmeye karar vermiştir.

3. Bu amaca yönelik olarak, savcıların bağımsızlığı konusunda hâlihazırda hazırlanmış olan çok sayıda uluslararası belge olduğunu dikkate alan CCPE, özellikle, Avrupa Hâkimleri Danışma Konseyi (CCJE) ile müştereken kabul ettiği “Demokratik bir toplumda hâkimler ve savcılar” (Bordeaux Bildirisi) başlıklı 4/2009 sayılı Görüşüne atıfta bulunur ve savcılık kurumunun bağımsızlığının, yargı bağımsızlığının olmazsa olmaz bir sonucu (indispensable corollary) olduğunu hatırlatır. CCPE bu bağlamda, “Savcılara ilişkin Avrupa norm ve prensipleri” başlıklı 9/2014 sayılı Görüşündeki (Roma Şartı); savcılık faaliyetinin bağımsızlığının ve etkin özerkliğinin (effective autonomy) artırılmasına yönelik genel eğilimin teşvik edilmesi ve savcıların karar alma süreçlerinde özerk olması ve görevlerini, kuvvetler ayrılığı ve hesap verebilirlik prensipleri ışığında, dışarıdan gelecek baskı veya müdahalelerden arınmış (free) bir şekilde yerine getirmesi gerektiğine ilişkin prensiplere atıfta bulunur.