Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Anonim Şirketlerde Önemli Miktarda Şirket Varlığının Toptan Satışına İlişkin Genel Kurul Kararında Uygulanacak Nisap

Quorum of the General Assembly Regarding Wholesale of Significant Amount of Company Assets in Joint Stock Company

Ömer KORKUT

Bir anonim şirket, başka bir şirketin hisselerine sahip olup, bu hisseleri satmak istemektedir. Hisse satımı hususunda yönetim kuruluna yetki veren genel kurul kararı, toplam 245.000 adet paydan 151.847 adet pay için olumlu oy kullanılmasıyla %61,98 çoğunluk ile alınmıştır. Genel kurul kararının geçersizliği için açılan dava yerel mahkeme tarafından reddedilmiştir. Bölge Adliye Mahkemesi ise hisse satış işleminin şirketin önemli ölçüde malvarlığının toptan satışının tasfiye niteliğinde olduğundan TTK m.538/2 hükmü yollamasıyla TTK m.421/3-4 hükmünde öngörülen %75 karar nisabının uygulanması gerektiğini belirtmiştir. Davaya konu genel kurul kararı %75 çoğunluk ile alınmadığından kararın geçersizliğine hükmedilmiştir. 3 kişilik mahkeme heyetinde bir üye karşı oy kullanmıştır. Konuya ilişkin Yargıtay kararları ve doktrindeki görüşler dikkate alınarak Bölge Adliye Mahkemesi kararı değerlendirilmiştir.

Önemli Miktarda Şirket Varlığı, Şirket Aktiflerinin Toptan Satışı, Genel Kurul Kararı, Genel Kurul Nisabı, Genel Kurul Kararının Geçersizliği.

A joint stock company owns the shares of another company and wants to sell those shares. The decision of the general assembly authorizing the board of directors for the sale of shares was made with a majority of 61.98% with the affirmative votes for 151.847 shares out of a total of 245,000 shares. The litigation of invalidity of the decision of the general assembly was rejected by the County Court. The Circuit Courts of Appeal stated that: 75% quorum which is prescribed by TCC Art.421 / 3-4 with the reference of TCC Art.538/2, must be applied. Because the sale of the subject matter of the case is a liquidation of the wholesale of the company’s assets. As the decision of the general assembly subject to the case was not taken with a majority of 75%, the decision was invalidated. One member voted against the three-member court. The decision of the Circuit Courts of Appeal was evaluated by taking into consideration the decisions of the Supreme Court and the doctrine.

A Significant Amount of Company Assets, Wholesale of Company Assets, General Assembly Decision, Quorum of the General Assembly, Invalidity of the Decision of the General Assembly.

I. Olay

Davacı taraf, davalı anonim şirketin 136 ortaklı olduğunu, bir ticari işletmesi bulunmayıp başka tüzel kişilere iştirakleri ile ticari varlığını devam ettirdiğini; toplam 245.000 paydan 151.895 adet payın temsili ile toplanan 05.11.2013 tarihli genel kurulda “önemli miktarda şirket varlığının toptan satışı” gündeminin karara bağlandığını ifade etmiştir. Önemli miktarda şirket varlığının toptan satışı kararının alınabilmesi için asgari nisabın TTK m.538/2 hükmünde düzenlendiği, bu hükme göre genel kurul toplantı ve karar nisabı oluşmadığı için ortada geçerli bir genel kurul iradesi olmadığından, 05.11.2013 tarihli genel kurul toplantısında 3. Gündem maddesi ile alınan önemli miktarda şirket varlığının toptan satışına ilişkin kararın yok hükmünde olduğunun tespiti talebiyle dava açılmıştır.

Davalı şirket, TTK m.340 hükmünde anonim şirketler için emredici hükümler ilkesinin öngörüldüğünü, önemli miktarda şirket varlığının toptan satışına ilişkin kararın da klasik bir genel kurul kararı olduğunu, bu nedenle TTK m.418 hükmünün uygulanması gerektiğini ileri sürmüştür. Önemli miktarda şirket varlığının toptan satışının işletmenin tümünün aktif ve pasifi ile satışı işlemi olduğu, dava konusu ise davalının bir şirketteki bir kısım iştiraklerinin kısmen birkaç kişiye satışı işlemi olduğu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Temsilcileri Hakkındaki Yönetmeliğin1 m.22/12 hükmü uyarınca genel kurul toplantısında önemli miktarda şirket aktiflerinin toptan satışı kararını şirket sermayesinin en az %75’ini oluşturan pay sahiplerinin olumlu oyları ile alınacağı yönündeki düzenlemenin TTK m.340 hükmündeki emredici hükümler ilkesine açıkça aykırı olduğu iddia edilerek davanın reddi talep edilmiştir.

II. Mahkeme Kararı

Antalya 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 13.03.2018 tarihli, 2016/603 Esas ve 2018/2013 Karar sayılı ilamında özetle şu karar verilmiştir: