Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Karar İncelemesi: Karşılıklı İşlenen Suçlarda Üçüncü Kişinin Ölümü veya Yaralanmasında İsnadiyet Sorunu

A Decision Review:
 The Issue of Imputation of Death or Injury of Third Person in Crimes Perpetrated Mutually

Erkam MALBELEĞİ, Ersan ŞEN

Karşılıklı silahlı çatışmanın gerçekleştiği olaylarda, olayın dışındaki üçüncü kişinin zarara (ölüm-yaralanma) uğraması halinde, bu sonucun kime atfedileceği sorunu gündeme gelmektedir. Bu tür olaylarda, sonucun nedensel olarak hangi olaydan kaynaklandığı konusunda bir tartışma bulunmasa da, bazı hallerde somut olarak zarara neden olan kişinin tespiti yapılamamaktadır. Çalışmamızda, bu sorunun ele alındığı Yargıtay kararına konu bir olay incelenmiştir. Bu kapsamda Yargıtay’ın olayı çözümüne, eski Kanun dönemindeki düzenlemelere ve öğretideki görüşlere yer verilerek olay hakkında kısa bir değerlendirme yapılmıştır.

Olası Kast, Suça İştirak, Müşterek Faillik, Şüpheden Sanık Yararlanır.

The problem of who would be impeached due to outcome arises in case a third person suffers (death - injury) in the event of mutual arm gunfights. Although in such cases there is no discussion causatively on which event the outcome is originated from, in some cases the person who caused the suffering cannot be identified concretely. In our study a case subject matter of Supreme Court decision in which this problem was discussed is reviewed. Within this scope a brief evaluation is made on the case by taking regulations in the former code period and opinions in the doctrine into consideration.

Eventual Intent, Accomplicity, Accomplice, in Dubio Pro Reo.

I. Karar

Çalışmamızda ele alacağımız karar Yargıtay 1. Ceza Dairesinin 20.03.2019 tarihli ve E.2018/5762, K.2019/1750 sayılı kararıdır.1 Karar; bütün yönleriyle değil, sadece olayda yaşamını yitiren ve çatışmanın tarafları dışındaki kişi bakımından yapılan değerlendirmeyle sınırlı olarak ele alınacaktır. Ele aldığımız karar henüz yayımlanmamış olduğundan, kararın inceleyeceğimiz kısmına yer vermeyi yararlı bulmaktayız:

“Oluşa ve dosya kapsamına göre; olaydan 3 yıl kadar önce sanıklar (İH) ve (MH)’nin kardeşi (ET)’nin ise dayısı olan (EH)’nin mağdur (RŞ)’nin kardeşi tarafından öldürüldüğü, bu olaydan kaynaklı husumetin etkisiyle olay günü (İH), (MH) ve (ET)’nin bir tarafta, (RŞ) ve yargılama sırasında ölen (SB)’nin diğer tarafta olmak üzere birbirlerine ateş ettikleri, tarafların olayda yara almadığı ancak olayla ilgisi bulunmayan maktul (SC)’nin hangi taraftan geldiği belirlenemeyen mermi isabeti ile vurularak öldüğü anlaşılan olayda; (...)

Sanıklar (İH) ve (MH), (RŞ) ile suça sürüklenen çocuk (ET) hakkında maktul (SC)’yi olası kastla öldürme suçlarından kurulan mahkumiyet hükümlerinin incelenmesinde;