Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İşveren Sorumluluk Sigortası

Employer’s Liability Insurance

Faik BİRİŞİK

İşveren mali sorumluluk sigortası, sosyal sigortaların ya hiç uygulanmayışı ya da sosyal sigortaların verdiği te-minat limitlerinin iş kazası sonucunda oluşan zararları tam olarak karşılamayacak düzeyde tutulmuş olmasının doğal bir sonucudur. Ülkemizde de, iş kazasına uğrayan ya da meslek hasatlığına tutulan işçinin uğramış olduğu zararlar SGK Başkanlığınca karşılansa dahi işverenin iki açıdan sorumluluk riski bulunmaktadır. Birincisi, Kurum tarafından işçinin karşılanmayan zararlarından işverenin sorumluk riski, ikincisi, Kurum tarafından işçiye yapılan yardım ve ödemeler rücuyu tabi ise bu durumda da işverene rücu edilebileceği hallerde işverenin sorumluluk riski bulunmaktadır. İşte işveren sorumluluk sigortası, işverenin, bu sorumluluk risklerini teminat altına alan bir sorum-luluk sigortasıdır. Kısaca işveren sorumluluk sigortasında riziko, işçinin iş kazasına uğraması veya meslek hastalı-ğına tutulması durumunda işverenin işçisine ve SGK Başkanlığına karşı olan sorumluluğudur.

İş Kazası, İşverenin Hukuki Sorumluluğu, İşveren Sorumluluk Sigortası, Sigorta, Tazminat.

Financial liability insurance of the employer is a natural outcome of either applying social insurances not at all or reserving the assurance limits given by the social insurances at a level that wouldn’t fully cover the losses oc-curred as a result of occupational accident. Although the losses incurred by a worker due to an occupational acci-dent or disease are covered by SGK (Social Security Institution) Presidency, the employer has liability risk from both aspects. First, the employer’s liability from the losses those are not covered by the institution, second, if the aids and payments made to the worker are subject to recourse in such case the employer has a liability risk where it can be receded to the employer. At this point employer’s liability insurance is a liability insurance securing those liability risks of the employer. Briefly the risk in employer’s liability insurance is the liability of the employer against worker and SGK (Social Security Institution) Presidency in case the worker encounters an occupational accident or disease.

Occupational Accident, Legal Liability of Employer, Employer’s Liability Insurance, Insurance, Compensation.

Giriş

Sanayi devrimiyle birlikte sanayi makinelerinin geliştirilmesi ve bu makinelerin yeni iş alanlarında üretime konulması beraberinde birçok sosyal problemi de getirmiştir. Bu problemlerin asgari düzeye indirilmesi için iş hukukuyla ilgili olarak çeşitli mevzuatlar yürürlüğe konulmuş ve mevzuatlarla, işverenlerin bu konudaki sorumlulukları düzenlenmiştir. Ülkemizde de sanayileşmenin beraberinde getirdiği bazı problemleri azaltıcı olmaya yönelik mevzuat çalışmaları yapılarak, işverenlerin yükümlülükleri ve sorumlulukları ile çalışanların hakları ve sosyal güvenlikleri bazı kayıtlara ve koşullara bağlanmıştır. Batı dünyasında sanayileşmenin beraberinde getirdiği yeniliklerden ve değişikliklerden doğan ihtiyaca cevap vermek amacıyla ilk kez 1880 yılında Londra’da işveren sorumluluk sigortası yapmak üzere Employers Liability Insurance Corporation adlı bir firma kurulmuştur.1

Çağımızın bilimsel ve teknolojik gelişmeleri, çalışma hayatında karşılaşılan ilerlemeler ve değişmeler; üretim sektörlerinin hızını ve karmaşıklığını artırdığı gibi iş kazaları ve meslek hastalıklarını da nicelik ve nitelik açısından etkilemektedir.

İş hukukunun temel amaçlarından biri çalışma ortamının çalışanlar bakımından insanileştirilmesidir. Günümüzde, iş sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmaması sonucunda meydana gelen iş kazalarının önlenmesinde işverenin sorumluluklarının kapsamı ve bu sorumluluğa aykırılığın hukuksal sonuçlarının düzenlenmesinde geleneksel sorumluluk/kusur sorumluluğu hukuku kuralları yetersiz kalmaktadır.2 Bu nedenle artık, işverenin iş kazalarından kaynaklanan hukuki sorumluluğunun temeli ve sınırları değerlendirilirken, konuya insan hayatının kutsallığının, iş sağlığını ve iş güvenliğini sağlama borcunun insan hayatıyla bağlantısının da göz önünde bulundurulması gerektiği anlayışı hâkim olmaya başlamıştır.