Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sigortacının Rücu Hakkından İstisnalık Meselesi

The Issue of Exception from the Insurer’s Right to Recourse

Cahit DAMAR

Sigorta, poliçe kapsamında olan bir rizikonun gerçekleşmesinden doğan zararın tazminini güvence altına alan kurumdur. Sigortacı, sigorta sözleşmesinde belirtilen rizikonun gerçekleşmesi halinde, sigortalının zararını tazmin eder. Ancak sigortanın, sigortalı bakımından kazanç aracı; zarardan sorumlu olan kişi bakımından da sorumluluğu ortadan kaldıran araç olmaması gerekir. İşte sigorta hukukunda bunu sağlayan kurum, sigortacının kanuni halefi-yeti ve rücu hakkıdır. Sigortacı, ödediği tazminat miktarınca sigortalıya halef olur ve bunu zarar sorumlusuna rücu edebilir. Ancak hukukumuzda sigortacının rücu hakkını kimlere karşı kullanamayacağına ilişkin bir düzenleme mevcut değildir. Şüphesiz, sigortacının rücu hakkının istisnasız herkese karşı kullanabilmesi adil olmayacaktır. Sonuç olarak bu hususta adil ve modern bir düzenlemenin yapılması, sigortacının rücu hakkını kullanamayacağı kişi ya da kişilerin TTK’da belirlenmesi gerekmektedir.

Sigorta, Sigorta Tazminatı, Sigortacının Kanuni Halefiyeti, Sigortacının Rücu Hakkı, Sigortacının Rücu Hakkından İstisnalık.

Insurance is the institution that guarantees the compensation of the damage arising from the realization of a risk covered by the policy. The insurer compensates the insured’s loss in case the risk specified in the insurance contract occurs. However, insurance should not be both a gain for the insurer and a means of eliminating liability for the person responsible for the loss. The institution that provides this in the insurance law is the legal successor and recourse right of the insurer. The insurer shall be the successor to the insured in respect of the amount of compensation he paid and may reclaim it to the offender. However, there is no regulation in our law regarding to whom the insurer cannot exercise the right of recourse. Of course, it won’t be fair for the insurer to be able to ex-ercise the right of recourse against everyone without exception. As a result, a fair and modern arrangement should be made in this respect and the person or persons whom the insurer cannot exercise the right of recourse should be determined in the Turkish Commercial Code.

Insurance, Insurance Compensation, Legal Subrogation of the Insurer, Insurer’s Right to Recourse, Exception from the Insurer’s Right to Recourse.

I. Giriş

Risk ve dolayısıyla zarar hayatın her alanında ihtimal dâhilindedir. Günümüz dünyasında, zarara maruz kalma ihtimalinin her geçen gün artmasına paralel olarak bireylerin ekonomik kaygıları da artmaktadır. Bu sebeple, bireyler sermayelerini korumak ve güvence altına almak adına, sigorta koruması altına girmektedir. Riskin gerçekleşmesinin ekonomik sonuçlarından korunmak isteyen kişi, prim adı altında belirli bir miktar para ödemek suretiyle sigorta koruması sağlayabilmektedir.

Her ne kadar bireyler, uğrayabileceği zararları sigorta ile güvence altına alarak bu kapsamda uğradıkları zararları sigortacıdan maddi olarak tazmin etse de, zarara sebep olan kişilerin de yaptırımsız kalmaması gerekir. Sigorta primini ödemek suretiyle ekonomik bir menfaatini sigorta ettiren kişinin iyi niyetinden, bu menfaati zarara uğratan kötü niyetli veya kusurlu kimselerin faydalanmaması gerekir.

Sigortalanmış menfaatin zarara uğramasına sebep olan kişilerin korunmaması gerekmekle birlikte, sigortalıya da çifte bir koruma sağlanmamalıdır. Yani sigortalıya aynı rizikodan kaynaklanan zararının karşılığı olarak, hem sigortacıdan sigorta tazminatı hem zarara sebep olan kişiye başvurarak tazminat alma imkânı verilmemelidir.