Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Thomas Hobbes ve John Locke’un Devletin Kökeni Hakkındaki Görüşleri

Thomas Hobbes and John Locke’s Views on the Origin of the State

Figen TABANLI

Devlet, binlerce yıldır düşünürlerin inceleme alanı olmuş ve farklı aşamalarda farklı devlet tanımları ortaya çıkmıştır. Kavramlar her devirde farklı bir gerçekliği temsil etmiştir. Aynı şekilde günümüz devlet anlayışı da farklı aşamalardan geçerek bugünkü halini almıştır. Devletin kökeni hakkında başka bir deyişle devletin nereden ve nasıl ortaya çıktığı konusunda çeşitli teoriler ileri sürülmüştür. Ancak bu çalışmada yalnızca sosyal sözleşme teorileri bağlamında Thomas Hobbes ve John Locke’un devletin kökeni hakkındaki görüşleri incelenecektir. Çalışmada öncelikle ve kavramları kısaca ele alınacaktır. Daha sonra Hobbes ve Locke’un hayatları ve devletin kökeni üzerindeki düşüncelerinden bahsedilecektir.

Thomas Hobbes, John Locke, Devlet, Modern Devlet, Sosyal Sözleşme Teorisi, Leviathan.

The state has been the field of study of thinkers for thousands of years and different state definitions have emerged at different stages. The concepts represented a different reality in each period. In the same way, today’s understanding of the state has taken its current form through different stages. Various theories have been put forward about the origin of the state, However, in this study, the views of Thomas Hobbes and John Locke on the origin of the state will be examined in the context of social contract theories. In this study, firstly, the concepts of state and modern state will be briefly discussed. Then, Hobbes and Locke’s thoughts on their lives and the origin of the state will be examined.

Thomas Hobbes, John Locke, State, Modern State, Social Contract Theory, Leviathan.

Devletin kökeni hakkında başka bir deyişle devletin nereden ve nasıl ortaya çıktığı konusunda çeşitli teoriler ileri sürülmüştür. Ancak çalışmamızda sadece devletin kaynağını insan aklına ve iradesine dayandıran sosyal sözleşme teorileri incelenecektir. Bu teorilere göre, insanlık başlangıçta devletin mevcut olmadığı bir “doğa durumunu (tabiat halini)” halini yaşamış, ancak çeşitli nedenlerle bu ortama son vererek, bir sözleşme ile devleti tesis etmiştir. Devletin kökeninde sözleşmenin olduğu görüşü Thomas Hobbes, John Locke ve Jean - Jacques Rousseau gibi düşünürler tarafından savunulmuştur.

Thomas Hobbes, modern çağın en etkili siyasal düşünürlerinden biridir. Batı siyaset felsefesinin temellerini atmıştır. Öğretisi, Orta Çağ’ın parçalanmışlığından merkeziyetciliğe geçişi sağlayan devlet anlayışlarından birisi olmuştur. Mutlak iktidarı, sağlam ve orijinal bir temele oturtmuştur. John Locke ise 17. yüzyılın en önemli düşünürlerinden biridir. Düşünceleri liberalizm üzerinde çok önemli etkiler oluşturmuştur. Liberal bireyciliğin babası sayılmaktadır.

Farazi olarak yapıldığı varsayılan “Toplum Sözleşmesi”, Eski Yunan’dan Yeni Çağ’a kadar bazı farklılıklar bağlamında ele alınsa da temelde birbirine benzer özellikler vurgulanmıştır. Bunun günümüzdeki demokratik rejimlerin dayanağını açıklaması ve egemenliğin kaynağının halktan geldiği söylemini ifade etmesi açısından önemi büyüktür. Devletin kökeni hakkında ifade edilen görüşlerin modern demokratik devletin oluşumu açısından da etkisi göz ardı edilemeyecektir. Toplum sözleşmecilerine bakıldığında, modern devletin doğuşu ile ilgili olarak bireylerin kendi iradeleriyle yaptıkları sözleşme sonucu devletin oluştuğu düşüncesini ortaya koyarlar.