Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Marka Tescil Başvurusunun Lisans Sözleşmesine Konu Olması - Bazı Sorunlar

Some Problems Concerning the Licensing Trade Mark Application

Sabih ARKAN

İncelemede, marka tescil başvurusunun lisans sözleşmesine konu edilmesinin, ekonomik fonksiyonu, tescil prosedürünün hangi aşamasında söz konusu olabileceği ve lisans verenin sorumluluğu konuları incelenmektedir.

Marka Başvurusu, Patent Başvurusu, Lisansa Verme.

In this article the economic function of licensing trade mark applications, the timing of the transaction within the registration process and the liability of the licenses have been examined.

Trade Mark Application, Patent Application, Granting of a License.

1. Sınaî mülkiyet haklarının hangi tür işlemlere konu oluşturabileceği Sınaî Mülkiyet Kanunu (SMK) 148.1 maddesinde sayılmıştır. Bu sayım sınırlayıcı nitelikte değildir. Sınaî mülkiyet haklarının bu sayılanlar dışında kalan işlemlere de konu oluşturabilmesi mümkündür.

SMK 148.1 maddesinde gösterilen işlemler arasında lisans sözleşmesi de sayılmıştır. Ancak sınaî mülkiyet haklarından olan1 coğrafi işaretlerin, devir, intikal, haciz ve benzeri hukukî işlemlerin yanı sıra lisans sözleşmelerine de konu oluşturamayacağı SMK 148.1’in son cümlesinde gösterilmiştir.2 Lisans sözleşmelerinin yoğun biçimde kullanıldığı alan, marka, tasarım ile patent (ve faydalı model) konularıdır.

SMK 148.8 uyarınca, söz konusu maddede yer alan hükümler, sınaî mülkiyet hakkı başvurularına da uygulanacaktır. Bu çerçevede, marka başvurusunun da lisansa verilebilmesi mümkün olacaktır. Bu lisans işlemlerinin de yazılı şekilde yapılması gerekecek (SMK 148.4) ve lisans sözleşmesi, taraflardan birinin talebi, ücretin ödenmesi ve Yönetmelik’te belirtilen diğer şartların yerine getirilmesi halinde sicile kaydedilecek ve Bülten’de yayımlanacaktır. Ancak tescil, lisans sözleşmesinin hukukî geçerliliği için zorunlu değil, sadece lisans sözleşmesinden doğan hakların iyiniyetli üçüncü kişilere ileri sürülebilmesi açısından gereklidir.