Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda Etkin Pişmanlık

Effective Remorse in Anti-Smuggling Act No 5607

Doğan GEDİK

Suç ve ceza politikası gereği failin suçu işledikten sonra pişmanlık gösterebileceği dikkate alınarak buna bazı sonuçlar bağlanmıştır. Yeni ceza mevzuatı döneminde etkin pişmanlık, suç tamamlandıktan sonra söz konusu olan ve ancak belli suçlar bakımından kabul edilmiş bir kurumdur. 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu da etkin pişmanlığı, 3. maddesinde sayılan kaçakçılık suçları için geçerli olacak şekilde 5. maddesinde düzenlemiş ve etkin pişmanlığın gerçekleşme şekli ile gerçekleştiği aşamaya göre cezalandırmamak veya cezada indirim yapmak şeklinde farklı sonuçlar bağlamıştır.

Etkin Pişmanlık, Kaçakçılık Suçları, Suçun Tamamlanması, Cezayı Ortadan Kaldıran Şahsi Sebep, Cezada İndirim Yapılmasını Gerektiren Şahsi Sebep, Kamu Zararı.

As a matter of crime and punishment policy, some consequences were accorded to the act of repentance in recognition of the fact that an offender might show repentance after the offence. Effective Remorse is an institution in question after the offense is completed and accepted by particular offences in the new criminal law period. Anti-Smuggling Act No 5607 regulated effective remorse by Article 5 to be valid for the offences counted in Article 3 and ruled for no or reduced sentence on the basis of the stage and the nature of the occurrence of effective remorse.

Effective Remorse, Smuggling Offences, Completion of the Offence, Personal Reasons Nullifying the Sentence, Personal Reason Effecting Mitigation of the Sentence, Public Damages.

I. Giriş

Suç ve ceza politikası, ceza hukukunun toplumsal düzeni koruma görevini en iyi biçimde yürütebilmesi için hangi esaslar çerçevesinde düzenlenmesi gerektiği sorunu ile ilgilenir.1 Suç işlemiş kişilere bir dönüş yolu sunulması ve bu kişilerin yeniden sosyalleştirilmesi ile toplumsal sorumluluğa sahip bir birey durumuna getirilmesi de suç ve ceza politikasının gereklerindendir.2 Diğer taraftan suç faillerinin veya iştirak eden diğer kimselerin tespiti, suçun ortaya çıkarılması, suçtan doğan mağduriyetin/zararın giderilmesi, geniş manada ceza hukukunun amaçları arasında yer almaktadır.3 Bu nedenle, failin suç tamamlandıktan sonra yapmış olduğu eylem, suçun sonuçlarını ortadan kaldırmaya ve azaltmaya yönelik ise ceza kanunları failin iyi niyetli eylemlerine değer tanımakta, bu tarz durumlarda etkin pişmanlık hükümleri sevk ederek, bu amaçlara ulaşılmasını kolaylaştırmayı hedeflemektedir.4

Böylelikle suç ve ceza politikasının amaçlarının hayata geçirilmesinde işlevsel bir araç niteliğini taşıyan etkin pişmanlık kurumu, işlenen fiilin niteliği, suç tipinin özellikleri, ortaya çıkan tehlikenin veya zararın türü ve ağırlığı, pişmanlığın gerçekleşme tarzı ile zamanı gibi değişik kriterler kapsamında, pişmanlık gösteren kişinin bazen hiç cezalandırılmadığı bazen de cezasında belirli oranlarda indirime gidildiği iki farklı türde karşımıza çıkmaktadır.5

31.03.2007 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu (KMK)’nun 5’inci maddesinde, Kanunun 3’üncü maddesinde sayılan kaçakçılık suçları için geçerli “etkin pişmanlık” hükümlerine yer verilmiş; 5237 sayılı Türk ceza Kanunu (TCK) ile uyum gösterecek şekilde suçun tamamlanmasından sonra değişik aşamalarda gerçekleşen etkin pişmanlık eylemlerine, cezalandırmamak veya cezada indirim yapmak şeklinde farklı sonuçlar bağlanmıştır.