Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kastrasyon ve Türkiye'de Cinsel Suçlarda Yasallaştırma Girişimleri

Castration and Legalization Initiatives on Sexual Crimes in Turkey

Gülsüm Cansu DİKKAŞ

Kastrasyon, kişinin cinsel salgı bezlerinin alınması sonucunda üreme ve cinsel faaliyette bulunma yeteneğinin kural olarak sürekli bir şekilde ortadan kaldırılmasına yönelik bir işlem olup, yapılış tarzı ve sonuçları bakımından cerrahi ve kimyasal kastrasyon olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kastrasyon, tıbbi sebeplerle yapılabileceği gibi bazı ülkelerde cinsel suç faillerine cezai sebeplerle de uygulanmaktadır. Ancak kastrasyonun, insan haklarına olumsuz yönde etkileri olduğundan, çeşitli gerekçelerle bu uygulamayı savunanlar olduğu gibi savunmayanlarda bulunmaktadır. Son yıllarda Türkiye’de de cinsel suçlar için kastrasyon düzenlemesi getirilmeye çalışılmaktadır. Ancak kastrasyonun, temel insan haklarına oldukça aykırı bir uygulama olduğu göz ardı edilmemeli, kanuni düzenlemeler yapılırken, insan haklarına saygı ve hukukun temel ilkeleri de gözetilmelidir. Bu çalışma, kastrasyonu tüm yönleriyle ele almak üzerine olup, kastrasyonun tanımı, özellikleri, türleri, yan etkileri ile Amerika’nın cinsel suçlarda kastrasyon uygulayan eyaletlerindeki kastrasyon uygulamaları incelenmiş, Nüfus Planlaması Hakkında Kanunun ilgili hükümleri tartışılmış ve Türkiye’de cinsel suçluların kastrasyonuna ilişkin getirilmeye çalışılan düzenlemelere de değinilmiş ve bu şekilde konu, kastrasyonu savunan ve savunmayan görüşler ışığında tüm yönleriyle incelenmiştir.

Kastrasyon, Cerrahi Kastrasyon, Kimyasal Kastrasyon, Nüfus Planlaması Hakkında Kanun, Cinsel Suçluların Kastrasyonu.

Castration, as a rule, it is a process for the permanent elimination of the ability of reproduction and sexual activity as a result of taking the person’s sexual glands, and is divided into two types as surgical and chemical castration in terms of construction style and results. Castration can be done for medical reasons, but in some countries it is also applied to the perpetrators of sexual crimes for criminal reasons. However, since castration adversely affects human rights, there are those who advocate this practice on various grounds, as well as those who do not. In recent years, attempts have been made to bring about an arrangement of castration for sexual crimes also in Turkey. However, it should not be ignored the fact that castration is very contrary to fundamental human rights and while making legal arrangements, respect for human rights and the basic principles of law should be observed. This study is about handling all aspects of castration, the definition, characteristics, types, side effects of castration and castration practices in sexual crimes have been examined in the states of America which implement castration, the relevant provisions of the Law on Population Planning are discussed and it has tried to be referred also to regulations concerning the castration of sex offenders in Turkey and in this way, the subject is examined in all its aspects in the light of the views that advocate and defend the castration.

Castration, Surgical Castration, Chemical Castration, Law on Population Planning, Castration of Sexual Criminals.

“Eğer deyim yerindeyse, ceza bedenden çok ruha yönelik olmalıdır.”
Michel FOUCAULT

GİRİŞ

Kastrasyon, sterilizasyondan belli farklılıkları olan, kişinin kural olarak üreme yeteneğine son vermeyi amaçlayan, cerrahi ve kimyasal kastrasyon olmak üzere iki türü bulunan bir uygulamadır. Hem cerrahi kastrasyon hem de kimyasal kastrasyonun her ikisinde de amaç üreme hormonlarına müdahale edip, kişinin cinsel faaliyetini kısıtlamaktır. Ancak cerrahi kastrasyonda cerrahi bir müdahale ve geri dönüşün olmaması söz konusuyken, kimyasal kastrasyon da belirli ilaçların belirli aralıklarla enjekte edilmesiyle gerçekleşen, geri dönüşün mümkün olabileceği bir işlem söz konusudur.

Bu bağlamda cerrahi kastrasyonun insan haklarına, kimyasal kastrasyona kıyasla daha ağır etkileri göz önünde bulundurulmuş ve cinsel suçlular bakımından kastrasyon uygulayan ülkelerde yavaş yavaş cerrahi kastrasyondan vazgeçilmiş, kimyasal kastrasyon tercih edilmiştir. Ancak kimyasal kastrasyonda kullanılan ilaçların çok fazla yan etkileri bulunduğundan ve insan haklarına olumsuz etkileri de göz önüne alındığında kimyasal kastrasyon uygulaması tartışmalara konu olmaktadır. Bu çalışmada kastrasyon tüm yönleriyle ele alınacak olup, cinsel suçlarda kastrasyonu uygulayan Amerika’nın bazı eyaletlerinde yer alan uygulamalardan da bahsedilerek, Türkiye de cinsel suçlarda kimyasal kastrasyonu yasallaştırmaya yönelik girişimler değerlendirilecektir.