Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ölüm Sigortasından Yararlanma Şartları ve Esasları

Ali EKİN

Ölüm sigortası, sigortalı olan kişinin ölümünün ardından geride kalanlara bazı haklar sağlamak için düzenlenmiştir. Ölüm sigortasında sigortalı olan kişinin ölümüyle manevi açıdan yıpranan ailesinin, bir de maddi olarak yıpranmaması için çeşitli düzenlemelere yer verilmiştir. Çalışmamızda ölüm sigortasının niteliği ve ölüm sigortasına hak kazanılma koşullarının yanı sıra ölüm halinde sigortalının yakınlarına sağlanacak yardımlar incelenmiştir. Ayrıca sigortalının ölümü nedeniyle ölüm sigortasından yararlanacak kişilere ayrı ayrı yer verilmiş olup, yardım alacak kişilerin hukuki statüleri ve alacakları yardım oranları tek tek belirtilerek kişi bazında değerlendirme yapılmıştır. Böylelikle, sigortalının başına gelecek bir ölüm olayı neticesinde yakınlarının, aile içi sıralamaya göre ne oranda hak kazanacakları tespit edilmiş olacaktır. Son olarak da, olası ölüm riskine karşı devlet tarafından yapılacak yardımlara yönelik değerlendirmeler yapılarak, ölüm riski neticesinde ölenin yakınlarına karşı devletin sorumluluğu belirtilmiştir.

Ölüm Sigortası, Sigortalı, Hak Sahibi, Yardım, Rücu.

Insurance of death is arranged so as to provide the people the deceased person left behind with some rights. Some arrangements were also provided for preventing the family of the deceased person from material issues and worries in addition to the moral issues and worries they suffer from. In addition to the qualities of insurance against death and the requirements to claim for the insurance against death, the benefits which the relatives of the insured person may have were also analyzed. Furthermore, the persons who may benefit from the insurance against death following the insured person’s death were considered individually and the legal statuses of the persons who may receive indemnity as well as the ratios of the material support they are to receive were evaluated. So, based on the legal ranking within the family of the relatives of the insured person having demised, the ratio of the amounts they may earn could be determined. Finally, against the risk of death, the evaluations were made relating to the material support to be provided by the state against the risk of death and the liabilities of the state against the relatives of the person having demised were studied.

Death Insurance, Insured, Beneficiary, Assistance, Recourse.

GİRİŞ

5510 sayılı Kanunda, uzun vadeli sigorta hükümleri kapsamında son olarak düzenlenen sosyal sigorta riski de ölüm sigortasıdır. Ölüm olayı, geçimleri sigortalı tarafından sağlananlar açısından güvence altına alınması gereken bir risktir; üstelik, kısa vadeli sigorta kolu ile malullük risklerinden ayrımlı olarak gerçekleşmesi kesin olan bir risktir. Ölüm sigortası, malullük ve yaşlılık sigortası gibi uzun süreli sigorta kollarındandır.

Ölüm sigortası, sosyal güvenlikte koruma birimi olarak aileyi esas almanın bir sonucudur. Ölüm gerçekten, aileyi geçindirme olgusuyla doğrudan bağlantılıdır. Zira, aileyi geçindiren kişinin ya da kişilerden birinin ölümü, geride kalanlar açısından bir sosyal tehlike olarak ortaya çıkar.

Biz de çalışmamızı yaparken, sigortalının herhangi bir nedenle ölmesi sonucu, bakmakla mükellef olduğu yakınlarına, Kanun anlamında ise hak sahiplerine, ölüm sigortası yardımları nasıl ve hangi şartlarda bağlanır bunlar üzerinde duracağız. Öncelikle kişilerin hak sahibi niteliğinde olması daha sonra ölen sigortalının eksik priminin olmaması ve kuruma başvuru gibi şartları detaylı olarak inceleyerek ölüm sigortasının özelliklerini özetlemeye çalışacağız.