Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kişisel Verilerin Korunması Bağlamında İdarenin Sorumluluğu

Administrative Responsibility Regarding Protection of Personal Data

Halil ALTINDAĞ

İdareler, kamu yararı, sosyal devlet gerekleri ve kamu düzeninin tesisi amaçlarıyla, özel kişilerin olağan faaliyetleri kapsamında işleyemeyeceği pek çok veriyi işlemektedir. İdarenin kişisel veriler karşısındaki bu özel durumu, doğal olarak sorumluluğunu da etkilemekte ve idareye özgü değerlendirmeleri kaçınılmaz kılmaktadır. Bu bağlamda idareler, verilerin işlenmesinden verilerin silinmesi aşamasına kadar, pek çok kişisel veri ihlali yapabilmektedir. İdarenin kişisel veri ihlallerinden kaynaklanan zararlar, genel itibariyle manevi zararlar olacağından, idari yargının manevi zarar yaklaşımının da idarelerin caydırıcı bir yöne evrilmesi ihtiyacını doğurabilecektir.

Kişisel Veri, İdarenin Sorumluluğu, E-Devlet.

The administrative authorities process on a large scale of personal data, which cannot be processed within the scope of private activities, for the purpose of public interest, social state and public order. This special position of the administration affects its fiscal responsibility and makes specific assessments inevitable. In this context, administrative authorities can violate the right of personal data in every aspect of processing, such as collection, recording, transfer or erasure. As the damages arising from the personal data violations of the administration will be non-pecuniary damages in general, the non-pecuniary damage approach of the administrative jurisdiction should be reassesed and compensations for the damages should be deterrently ruled by the courts.

Personal Data, Administrative Responsibility, E-Government.

Bu çalışmada idarenin kişisel veri işleme faaliyetleri çerçevesinde yaşanabilecek kişisel veri ihlalleri ve bu ihlallerden kaynaklanan sorumluluğun multidisipliner bir alan olması nedeniyle sadece idare hukuku boyutuyla ve genel görünümü ile ele alınacaktır. İdarenin kişisel verilerin işlenmesi ve muhafazası süreçlerinde hangi ihlallerin daha yoğun görülebileceği, bu ihlallerin ne gibi zararlara yol açabileceği ve hükmedilecek tazminat konusunda dikkat edilmesi gereken konular ile kişisel veri ihlali sebebiyle açılacak tam yargı davalarına özgü bazı hususiyetlere temas edilecektir.

İdarenin faaliyetlerini genel itibariyle şu beş başlık altında toplamak mümkündür:

- Kamu Hizmeti,