Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Marka Hakkının Mülkiyet Hakkı Kapsamında Değerlendirilmesi ve Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru Yolu ile Korunması

Evaluation of the Brand Right in the Scope of Property and Protecting by Constitutional Court Throughly Individual Application

Berkan HAMDEMİR,Efe DÜNDAR

Bu çalışmanın konusu, marka hakkının ihlali durumunda Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapılıp yapılmayacağıdır. Çalışmada, öncelikle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru kapsamında korunan temel hak ve hürriyetlerin hangileri olduğu ortaya konulmuştur. Bireysel başvuru kapsamında korunan haklardan biri de mülkiyet hakkıdır. Marka hakkı, gayri maddi mallar üzerinde söz konusu olan bir sınai mülkiyet hakkıdır. Dolayısı ile marka hakkının ihlali de mülkiyet hakkının ihlali kapsamında değerlendirilip, bireysel başvuru çerçevesinde korunabilir. Çalışmada betimsel analiz yöntemi kullanılmış olup; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi içtihatlarından yararlanılmıştır.

Marka Hakkı, Mülkiyet Hakkı, Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru, İhlal, Koruma.

The subject of this study is whether to make an individual application to the Constitutional Court in case of violation of trademark right. In this study, first of all, the fundamental rights and freedoms protected within the scope of individual application to the Constitutional Court were revealed. One of the rights protected under the individual application is the right to property. Trademark right is an industrial property right that is concerned with intangible goods. Therefore, infringement of trademark right can also be evaluated within the scope of infringement of property right and protected within the framework of individual application. Descriptive analysis method was used in the study; The case-law of the European Court of Human Rights and the Constitutional Court were used.

Trademark Rights, Property Rights, Individual Application to the Constitutional Court, Violation, Protection.

Günümüz demokratik hukuk devletlerinde, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru, iç hukukta temel hak ve hürriyetlere ikincil nitelikte koruma sağlayan önemli bir hak arama yoludur. Bu başvuru türü, Türkiye’de de 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan halkoylamasında kabul edilen 5892 sayılı Kanun ile hukukumuza girmiştir. Mevzuatta gerekli değişiklerin yapılması ile Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurular, 23.09.2012 tarihinden sonra kesinleşen nihai işlem ve kararlar aleyhine olmak üzere bu tarihten sonra yapılmaya başlanmıştır1

1982 Anayasası’na göre, Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve hürriyetlerden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) kapsamındaki hak ve hürriyetler için Anayasa Mahkemesine başvurulabilir (Any. m.148/3). Mülkiyet hakkı da hem 1982 Anayasası’nın 35. maddesinde hem de AİHS 1 No.lu Ek Protokolünün 1. maddesinde güvence altına alınmıştır.

Çalışmanın konusu sınai bir hak olan marka hakkının mülkiyet hakkı kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceğidir. Eğer gayri maddi mal üzerinde söz konusu olan marka hakkı mülkiyet hakkı kapsamında değerlendirilirse bu hakkın ihlali durumunda Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapılabilecektir. Aksi halde marka hakkı bu koruma kapsamının dışında kalacaktır.