Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Abonelik Sözleşmesinin Feshi ve Sonuçları

Termination and Results of the Subscription Agreement

Gülüstan KARA

Ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmelerle birlikte mal ve hizmet alımı da farklılaşmıştır. Bu gelişme ve değişmelere bağlı olarak bazı alanlarda bireysel sözleşme önemini yitirmekte ve kitlelerle sözleşmeler yapılmaktadır. Girişimci bu alanlarda önceden belirlenemeyecek sayıda tüketici ile sözleşmeler yapmaktadır. Bu durum Kanun Koyucuyu güçsüz durumda olan tüketiciyi korumaya yönelik düzenlemeler yapmaya sevk etmiştir. Bu çalışmada öncelikle abonelik sözleşmelerine ilişkin genel bilgiler kısaca verilecek, ardından abonelik sözleşmelerinin ve taahhütlü abonelik sözleşmelerinin fesih ile sona ermesinin sonuçları üzerinde durulacaktır.

Abonelik Sözleşmesi, Taahhüt, Fesih, Tüketici, Mal ve Hizmet.

With economic, social and technological improvements, purchasing of goods and services has also been changed. Depending on these developments and changes, individual contracts lose importance in some areas and contracts are being signed between multilateral parties. The entrepreneur makes contracts with a number of consumers that can not be determined in advance in these areas. This has led the legislator to make regulations aimed at protecting consumers who are in a weak position. In this study, first, general information about subscription contracts will be given briefly. Second, the consequences of termination of subscription contracts and subscription contracts with commitment will be explained.

Subscription Contract, Commitment, Termination, Consumer, goods and Services.

Giriş

Abonelik sözleşmelerinin iltihakı nitelikte oluşu ve genel işlem şartlarını içeren sözleşmeler olması sebebiyle tüketicinin bu sözleşmelerin öncesinde devamında ve sona ermesinde korunması gerekmektedir.1 Yani satıcı ya da sağlayıcı bu sözleşmeleri kitlelerle yaptığından dolayı, önceden taraflar arasında sözleşme koşullarının müzakeresi imkânsız olmakta çoğu zaman tüketici bu sözleşmeyi kabul etmeye mecbur kalmaktadır.

Sözleşmenin karşı tarafı olan satıcı ya da sağlayıcı genellikle yasal veya doğal tekel konumunda olduğundan sözleşme boyunca tüketici aleyhine, ek ödeme yükümlülükleri gibi değişiklikler getirebilmektedir.2 Bu gibi durumlar karşısında tüketicinin korunması açısından düzenlemeler kaçınılmaz olmaktadır.

Uygulamada satıcı veya sağlayıcılar tarafından tüketicilerle akdedilen abonelik sözleşmelerinin kuruluş aşamalarında her türlü kolaylık sağlanmaktayken, tüketicinin bu sözleşmeyi feshetmek istemesi halinde ise satıcı ya da sağlayıcı gerekenleri yapma konusunda isteksiz davranmaktadırlar.3 Bu durum özellikle abonelik sözleşmelerinin feshi konusunda tüketiciyi korumanın gerekli olduğunu göstermektedir.