Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İsviçre Federal Mahkemesi I. Hukuk Dairesi’nin Kira Sözleşmesinde Yan Masraflara İlişkin Güncel Bir Kararı

A Recent Decision of the I. Civil Chamber of the Federal Supreme Court of Switzerland on the Accessory Charges in Tenancy Agreement

Yasemin YAPICIOĞLU

Kiracı sıfatıyla sözleşmeye taraf olmak isteyen kişiden dürüstlük kuralına göre daha önceki dönemlerde tahakkuk eden ek masraflar hakkında bilgi alması beklenir.

Kira Bedeli, culpa in contrahendo, Haklı Beklentinin Korunması, Aydınlatma Yükümlülüğü, Yan Masraflar.

According to good faith rule, prospective tenant must inquire about the accessory charges.

Payment, culpa in contrahendo, Protection of Legitimate Expectation, Duty to Inform, Accessory Charges.

Somut Olay

(B) A.Ş. (bundan sonra: kiraya veren, muhatap), ilkbahar/yaz 2012 döneminde, (A) ve diğer 25 kişiyle (bundan sonra: kiracılar, şikâyetçiler) U. şehrindeki 16 daireyi konu alan münferit kira sözleşmeleri akdetmiştir. Sözleşmelere konu daireler, bu sayede ilk defa kiralanmıştır. Kira sözleşmeleri, 15 Mayıs 2012 ile 1 Ekim 2012 arasında yürürlükte kalacaktır. Taraflar arasındaki kira sözleşmelerinde, daha sonra hesaplanacak yan masrafların karşılığı olarak aylık 280 Fr. ile 360 Fr. arasında hesaba mahsuben ödeme yapılması kararlaştırılmıştır. Kiraya veren, 2014 yılının Haziran ayının başında kira sözleşmelerinin hepsini 30 Eylül 2014 tarihinde sona erdirecek şekilde olağan fesih hakkını kullanmış ve 2012/2013 hesap döneminde tahakkuk eden ısınma masrafı ve yan masraflara ilişkin hesap pusulasını kiracılara tebliğ etmiştir. 2014 yılının Ekim ayının ortasında, 2013/2014 hesap dönemi için hazırlanan ısınma masrafı ve yan masraflara ilişkin hesap pusulası bu tebligatı takip etmiştir.

2012/2013 ve 2013/2014 dönemlerinin ısınma masrafı ve yan masrafla ile kiracıların hesaba mahsuben yaptıkları ödemeler arasındaki fark bir hayli fazlaydı. Bunun üzerine kiracılar, kiraya verenin efektif olarak tahakkuk eden yan masraflara ilişkin için ek ödeme talebine istinaden, talep edilen kapsamda ödeme yapmayı reddetmiştir. Sözleşme görüşmeleri sırasında kiracıların kiraya verene, sözleşmeye dayanarak talep edilen hesaba mahsup ödemelerin masrafları kapsayıp kapsamayacağını sormadığı hususunda tereddüt yoktur. Kiraya veren de kiracılara bu konuda ayrıca taahhütte bulunmamıştır.

Alternatif uyuşmazlık çözümü kapsamında 20 Temmuz 2015 tarihinde yapılan görüşmesinde, kiracılar ısınma masrafları ile yan masrafların karşılığı olarak, hesaba mahsuben yapılan ödemelerin %20’si kadar ek ödeme yapmakla yükümlü olduklarını kabul etmiştir.