Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Milletlerarası Özel Hukukta Mal Rejimine Uygulanacak Hukuk

Gizem ERSEN PERÇİN

Kadının mülkiyet hakkının varlığının kabulüyle anlam kazanmaya başlayan mal rejimi kavramının günümüzdeki değerine ulaşması, kadın-erkek eşitliğinin hukuksal düzenlemelere yansımasıyla mümkün olmuştur.

Eşlerin evlenmeden önce sahip oldukları ve evlilik birliği devam ettiği sürece edindikleri mallar üzerindeki mülkiyet kullanma ve yararlanma haklarının sınırları, birbirlerine ve üçüncü kişilere karşı borçlarından sorumlulukları ve evlilik birliği sona erdiğinde bu malların paylaştırılması” yönündeki kurallar bütünü olarak tanımlanabilen mal rejimi kavramının temelinde evliliğin eşlerin mallarına etkisi meselesi yatmaktadır.

Devletlerin mal rejimine ilişkin düzenlemelerindeki farklılık da işte bu etkinin yoğunluğuna ilişkindir. Evliliğin, eşlerin malları üzerinde hiçbir etkisinin olmaması gerektiğinden hareket eden “mal ayrılığı” rejiminden, bu etkiyi evlilik birliği devam ettiği sürece edinilen her mal için tanıyan “mal ortaklığı” rejimine kadar, her ülke kendi ekonomik, sosyal ve kültürel değerlerini dikkate alarak bu alanda düzenlemelerde bulunmuştur.