Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı 
Şiddetin Önlenmesine Dair Kanuna ve Uygulama Yönetmeliğine İlişkin 
Bir İnceleme

Samet YAZICI

Bilindiği gibi aile bireylerine ve özellikle kadına karşı şiddet olgusu sosyolojik olarak değerlendirilmesi de gereken önemli bir toplumsal gerçeklik olarak ortaya çıkmıştır. Konuya ilişkin olarak yazılı ve görsel basında da sıkça haberler yapılmaktadır. Her türlü şiddeti önleyebilmek amacını güden kanun koyucu 6284 sayılı kanun ve uygulama yönetmeliği ile bu konuda ciddi bir adım atmıştır. Ancak bütün bunlara rağmen hala eksikler bulunduğu için bu çalışmada bir uygulayıcının gözünden konuya ilişkin mevzuata ilişkin değerlendirmelere ve uygulamada yaşanabilecek problemler ile çözüm önerilerine yer vermeye çalışılmıştır.

Aile, Kadına Karşı Şiddet, Koruyucu ve Önleyici Tedbirler, İstanbul Sözleşmesi, Hakim Tarafından Alınacak Önlemler

I. GİRİŞ

Ülkemizde kadına karşı şiddetin giderek artması, medya ve kitle iletişim araçları ile sosyal paylaşım sitelerinde konunun giderek daha fazla yer bulması üzerine yasakoyucu, konuya ilişkin kapsamlı çözümler getirmek amacıyla çalışmalar yapmış ve bu çalışmaların neticesinde kabul edilen, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun 20.03.2012 tarihli Resmî Gazete'de ve 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanuna İlişkin Uygulama Yönetmeliği 18.01.2013 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Hem Kanunda hem de Yönetmelikte kapsamlı düzenlemeler yapılmıştır. Bu çalışmamızda ilgili mevzuatta yer alan yargı mercileri ilgilendiren konulara ilişkin değerlendirme yapılacaktır.

Bilindiği üzere 6284 sayılı Kanun yürürlüğe girmeden önce konuya ilişkin düzenlemeler, 17.01.1998 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 4320 sayılı Kanunda yer alıyordu. 4320 sayılı Kanunda yer alan düzenlemelerin yetersiz kalması üzerine daha geniş kapsamlı ve sadece yargı mercilerinin değil; mülki idare amirleri ve kolluğun da görevlerini ve yetkilerini düzenleyen bir kanun yapılmak istenmiştir. İlgili kanuni düzenlemeler ile amaçlanan husus, başta kadın ve çocuklar olmak üzere aile bireylerinin aile içi şiddetten korunması ve bu konuda farkındalık yaratmak suretiyle toplumun bilinçlenmesini sağlamaktır. Bu nedenle, söz konusu Kanunun hazırlanmasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bünyesinde sivil toplum örgütlerinin, aile içi şiddet konusunda görevli hâkimlerin ve Cumhuriyet savcılarının, baro temsilcilerinin ve ilgili kamu kurumlarının katılımıyla çalışmalar yapılmış ve neticesinde 6284 sayılı Kanun ortaya çıkmıştır.

6284 sayılı Kanun, aile içi şiddete uğrayan aile bireylerini adil, etkili ve süratli bir biçimde uygun tedbirlerle korumak için izlenmesi gereken usulleri ve alınacak önlemleri düzenlemiştir.