Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Uzun Vadeli Alacaklar - Uzun Vadeli Borçlar

Rüknettin KUMKALE

I. Uzun Vadeli Alıcılar

220. Alıcılar Hesabı, uzun vadeli alacakları takip için kullanılmaktadır. Muhasebe Sistemi Uygulama Tebliğinde “İşletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan senetsiz alacakları ifade eder. Finansal kiralamadan doğan senetsiz alacaklarda bu hesapta izlenir” şeklinde tanımlanmaktadır.

220. Alıcılar Hesabı’nın işleyişi Muhasebe Sistemi Uygulama Tebliğinde açıklanmamıştır. Uzun vadeli alıcılar hesabında işletmenin bir yıldan uzun vadeli alacaklarının izlendiği durumdur.

31 Temmuz 2003 tarihli ve 25185 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 11 Sıra No.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğiyle getirilen hükümlere göre, işletmeler finansal kiralama işlemleri dolayısıyla doğan senetsiz alacaklarını da bu hesapta takip edebileceklerdir. Ancak bu hesabın uzun vadeli alacakların takip edildiği bir hesap olmasından dolayı finansal kiralama işlemlerinden doğan uzun vadeli alacaklar bu hesapta takip edilebilecektir. Kısa vadeli hale dönüşen finansal kiralamadan doğan alacaklılar ise bu hesabın alacağı karşılığında “120. Alıcılar Hesabı”na aktarılacaktır.