Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

(6098 Sayılı Kanunun 55’inci ve 5510 Sayılı Kanunun 39’uncu Maddeleri Bağlamında) Destekten Yoksun Kalma Zararları ile Bedensel Zararlar da Tazminattan 
Mahsup Sorunu

Coşkun ÖZBUDAK

Makalede, destekten yoksun kalma zararları ile bedensel zararlar dan kaynaklı maddi tazminat davalarında, tazminatın hesaplanması aşamasında gözetilecek ilkeler 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu nun (TBK) 55’inci ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu n (SSGSSK) 39’uncu maddeleri bağlamında incelenmiş ve anılan Kanun hükümlerinin getirdiği yenilikler üzerinde durulmuştur.

Destekten Yoksun Kalma Zararları, Bedensel Zararlar, Mahsup, Rücu, Maddi Tazminat, Kast, Türk Borçlar Kanunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu.

I. GİRİŞ

Bilindiği gibi, üçüncü bir kişinin eylemi nedeniyle malûl olan kişiye veya ölümü halinde hak sahiplerine, maddi tazminat veya destekten yoksun kalma tazminatı ödenmesine karar verilmesi halinde, sigorta (Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur) ödemelerinin mahsup edilip edilmemesi konusunda, gerek adli yargı kararlarında gerek adli yargı ile idari yargı kararları arasında farklılıklar görülmekteydi.

Bağlı bulunulan sosyal güvenlik kurumlarının farklı kanunlara tabi olması, bu farklılığın başlıca nedenlerinden biriydi. Keza 818 sayılı Borçlar Kanununun (BK) birlikte sorumluluk ve rücua ilişkin hükümlerinin yorumu nedeniyle de farklı kararlar verilebilmekteydi.

Ancak gelinen süreçte 5510 sayılı ve 6098 sayılı Kanunlar yürürlüğe girmiş ve getirdiği hükümler (kanaatimce) tazminat hesabında gözetilen ilkelerde değişikliğe yol açmıştır