Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Futbol ve Vergilendirmesi 
Üzerine Bir Değerlendirme

N. Semih ÖZ

Bu makalenin konusunu, futbol kulüplerinin Kurumlar Vergisi Kanununa ve Katma Değer Vergisi Kanununa göre vergilendirilmeleri, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin spor kulüplerine yaptıkları sponsorluk harcamalarını indirim konusu yapmaları ve sporculara ödenen ücretlerin Gelir Vergisi Kanununa göre vergilendirilmesine ilişkin genel kurallar oluşturmaktadır.

Futbol Kulüplerinin Vergilendirilmesi, Sporculara Ödenen Ücretler.

GİRİŞ

Futbol, bugün geniş kitleleri etkileyen az sayıda istisna dışında hemen hemen dünyanın bütün ülkelerinde milyonlarca kişinin ilgilendiği bir spor faaliyeti olarak kabul ediliyor. Bu spora ilginin fazla olması ve taraftar sayısının artması, beraberinde bu spora iktisadi ilginin ve bu sektöre yapılan yatırımların da artması sonucunu doğuruyor. Özellikle son 20 yılda futbol sadece eğlence veren bir sektör olmaktan çıkıp, küresel bir endüstri haline dönüştü. FIFA, Dünya genelinde sadece oyuncu sayısını 265 milyon olarak, kulüp sayısını da 301.000 olarak belirtiyor1.

Profesyonel futbol gelirleri, maç günü gelirleri (bilet satışı ve sezonluk bilet satışları), televizyon yayın hakları ile formalar üzerine marka konması, stadyumda reklam ya da isim hakkı geliri gibi sponsorluk gelirleri ve lisanslı ürün satışı gibi gelirlerden oluşuyor. Diğer taraftan futbol endüstrisinin büyümesi beraberinde suç ekonomisi aktörlerinin de futbolla ilgilenmesini beraberinde getiriyor2.

Futbolun geniş kitleleri ilgilendirmesi ve iktisadi büyüklüğü, bu sektörün vergilendirilmesi konusunda devletlerin daha özenli davranmalarına neden olmaktadır. Bazı ülkelerde futbol kulüpleri ve futbolcular diğer vergi yükümlülerinden farklı koşullarda vergilendirilmemekte, bazı ülkelerde ise futbol kulüpleri ve futbolculara vergi kolaylıkları sağlanabilmektedir. Ancak hangi yöntem kabul edilirse edilsin, devletler futbol endüstrisini son dönemlerde, öncesine göre daha dikkatli izlemeye başlamışlardır.