Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Katılım Alacağının Kapsamındaki Edinilmiş Mallar

Goods Acquired Within the Scope of Participation Receivable

Şeref ERTAŞ

Türkiye’de yasal aile mal rejimi olarak edinilmiş mallara katılma rejimi geçerlidir. Bu mal rejiminde eşlerin, evlilikleri süresince edinmiş oldukları mallar, mal rejimi sona erince yarı yarıya paylaşılmaktadır. Edinilmiş mal, eşlerin evlilik süresince bir bedel ödeyerek edindiği mallardır. Bir malın edinilmiş mal sayılabilmesi için evlilik birliğinin başlangıcından, mal rejiminin sona erdiği tarih arasında edinilmiş olması, bir karşılık (ivaz) verilerek edinilmiş olması, parayla değerlendirilebilir ekonomik bir değer taşıması, başkalarına devir edilebilir nitelikte olması gerekir.

Aile Edinilmiş Mal Rejimi, Edinilmiş Mal.

In Turkey, the regime of participation is valid for the goods acquired as legal marital property. In this regime, the spouses share the goods acquired during the period of marriage in half when the property regime is concluded. The acquired goods are the goods acquired by the spouses against a price during the period of marriage. In order to consider goods as marital property, they should be acquired during the marriage, monetarily and financially valuable and could be granted to other parties if needed.

Marital Acquired Property Regime, Acquired Goods.

I. Giriş

Türkiye’de, eşler sözleşmeyle başka bir mal rejimini seçmemiş iseler yasal aile mal rejimi, edinilmiş mallara katılma rejimidir. Bu rejimde eşlerin malları, kişisel mallar ve edinilmiş mallar olarak ikiye ayrılmakta ve mal rejimi sona erdiğinde de, sadece evlilik birliği içinde edinilmiş mallara eşler arasında paylaşılmaktadır.

Mal rejimi boşanma ile sona erer ise, sadece eşler birbirinin edinilmiş mallar varlığından pay alırken; mal rejimi eşlerden birinin ölümü ile sona ermişse, sağ kalan eş ölen eşin, edinilmiş mallarından, hem tasfiye hem miras payı hem de kişisel mallarından ayrıca miras payı almaktadır.

Biz aşağıda, mal rejimi sona erdiğinde, mal rejimi katılım payına konu, edinilmiş mallarının neler olabileceğini incelemeye çalıştık.