Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Uyuşmazlık Mahkemesi Kararları Işığında Vakıf Üniversiteleri Tarafından Sunulan Yaz Okulu Öğrenim Hizmeti (Bir Nitelendirme Sorunu)

Summer School Education Services Rendered by Foundation Universities in the Scope of Decisions of the Court of Jurisdictional Dispute (A Definition Problem)

Onur KAPLAN

Vakıf üniversiteleri tarafından yürütülen yükseköğretim faaliyetleri kapsamında yaz okulu öğrenim hizmetinin Anayasa’nın 130. maddesi ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu çerçevesinde idareye kanunla verilen bir görev olduğu ve bundan dolayı bir idari faaliyetin bulunduğu ifade edilebilir. Uyuşmazlık Mahkemesi’nin ilgili kararlarında söz konusu yaz okulu öğrenim hizmetlerinin özel hukuk hükümlerine tabi sözleşme olarak değerlendirildiği; bunun yanında hizmet karşılığında alınan ücretin hukuki niteliğinin ise tam olarak belirlenmediği görülmektedir. Dolayısıyla Uyuşmazlık Mahkemesi’nin söz konusu kararları birlikte incelenmek suretiyle yaz okulu öğrenim hizmetinin sözleşme olup olmadığı hususunun, yürütülen faaliyet kapsamında alınan ücretin niteliğinin tespiti ve idare ile hizmetten yararlanan kişiler arasındaki hukuki ilişkide hangi hukuk kurallarının gözetileceği hususları ile birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir.

Vakıf Üniversiteleri, Öğrenim Ücreti, Sözleşme, Yaz Okulu Öğrenim Hizmeti, Kamu Hizmeti.

Within the scope of higher education activities carried out by the foundation universities, it can be stated that the summer school education service is a duty given to the administration by law within the frame of the Article 130 of the Constitution and the Higher Education Act No. 2547 and that therefore there is an administrative activity consequently. In addition, in the decisions of the Court of Jurisdictional Dispute, it is seen that the summer school educational services in question are evaluated as a contract subject to the provisions of the private law and the legal characteristics of the fees received against the services rendered cannot be fully defined. Therefore, it is required to evaluate the issue whether summer school educational services are a contract or not together with the issue of which law rules would be paid regard to in the legal relationship between the administration and the ones using the service and together with the determination of the nature of the fee taken within the scope of the services rendered.

Foundation Universities, Contracts, Tuition Fee, Summer School Education Service, Public Service.

I. Giriş: İnceleme Konusu Temel Hukuki Sorun

Vakıf yükseköğretim kurumlarınca verilen yaz okulu öğrenim hizmeti, Uyuşmazlık Mahkemesi kararlarında niteliği itibarıyla “tam anlamıyla 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’na (TBK) tabi bir sözleşme” olarak öngörülmüştür.1 Söz konusu kararlar kapsamında yaz okulu öğrenim hizmeti, yükseköğretim faaliyetlerinin bir devamı olarak nitelendirilirken (3. dönem) faaliyetin özel hukuk hükümlerine tabi bir sözleşme olduğu kabulünün geri plandaki sebepleri açıkça ortaya konulmamıştır.2

Uyuşmazlık Mahkemesi, bu konudaki E. 2017/225, K. 2017/428 sayılı kararında3 ise, açıkça “sözleşme” nitelemesinden kaçınarak,4 yaz okulu öğrenim hizmeti faaliyetini “kamu hizmeti” olarak nitelendirmiş ve bunun gerekçelerini doktrinde de ifade edildiği üzere, faaliyeti yürüten bir idari teşkilatın varlığı ve faaliyetin anayasa ve kanunla verilen ve kamu yararına yönelmesi kriterlerini birlikte kullanmak suretiyle5 açıklamaya çalışmıştır. Bu bağlamda, konuyla ilgili Uyuşmazlık Mahkemesi kararlarında bir birliktelik bulunmamakta olup; vakıf üniversitelerince yürütülen yaz okulu öğrenim hizmetinin sözleşme niteliğinde olup olmadığının da belirlenmesi gerekir. Ayrıca, vakıf üniversitelerince yürütülen yaz okulu öğrenim hizmeti karşılığında ücret alınmasının hukuki dayanakları ve bu konuda idarenin kamu gücüne dayalı olarak6 bir işlem tesis edip etmediğinin değerlendirilmesi de icap etmektedir. Zira mesele, basit bir alacak-borç ilişkisi olarak tezahür etmemekte; yaz okulu öğrenim hizmetinin niteliği ile ücretin hukuka uygun tespiti bakımından hangi hukuk kurallarının gözetilmesi gerektiği noktalarına sirayet etmektedir. Bu bağlamda, yukarıda anlatılanlar ışığında çalışma konusunu;

i. vakıf üniversitelerinin yaz okulu öğrenim faaliyetlerin hukuki niteliğinin ne olduğu,