Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Emekli Aylıklarına Haciz Konulması

Vakkas DEMİR

SGK’dan bağlanan emekli aylıklarına emeklinin muvafakati olmadan haciz konulamaz.

Haciz, Emekli Aylığı,Borçlunun Muvafakati

I. GİRİŞ

Ülkemizdeki sosyal güvenlik kanunları kapsamında alınan emekli aylığı ve gelirler sürekli bir nitelik arz ettiğinden dolayı, söz konusu gelirler ve aylıklar, daima alacaklıların, borçlulardan alacaklarını haciz yoluyla garanti altına almak için en fazla başvurdukları yol olmuştur.

Türkiye şartlarında emekli aylığı miktarlarının insanların ancak asgari yaşam koşullarını sağlayabildiği gerçeği yasakoyucu tarafından bilindiği için, söz konusu bu aylıklar ve gelirler haciz, devir ve temlik edilmelere karşı güvence altına alınmış ve sosyal güvenlik kanunlarına emekli aylıklarının haciz, devir ve temlik edilemeyeceğiyle ilgili hükümler konulmuştur.

Bu çalışmamızda, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunundaki hükümler de göz önünde bulundurarak, emekli aylıklarına haciz konulmasıyla ilgili 1 Ekim 2008’den önce yürürlükte olan Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı kanunlarında var olan hükümlerden bahsetmeye çalışacağız. Daha sonra ise, emekli aylıklarına haciz konusunu, bu konuda yapılan son yasal değişiklik olan 28.02.2009 tarihli ve 5838 sayılı Kanunun1, 5510 sayılı Kanunun 93’üncü maddesi hükümlerinde yaptığı değişiklikler doğrultusunda açıklamaya çalışacağız.