Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yapı Kayıt Belgesinin Yalan ya da Yanlış Beyanlarla Düzenlenmesinden Doğan Hukuki Sorumluluk

Legal Responsibility Arising Due to Drafting of Building Registration Certificate with Untrue and False Statements

Hakkı Mert DOĞU

Yapı kayıt belgesi, imar affı kapsamında İmar Kanunu’nun Geçici 16. maddesi ile 30443 Sayılı Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Tebliği ile getirilmiştir. Bu belgenin alınmasıyla birlikte, İmar Kanunu’na aykırı yapıların affedilmesi yolu açılmaktadır. Dolayısıyla devlet ile özel kişiler arasında bir barış sağlanmaktadır. Makalede yapı kayıt belgesinin yalan ya da yanlış beyanlarla düzenlenmesinden doğan hukuki sorumluluk incelenecektir. Ayrıca bunun sonuçları üzerinde bazı değerlendirmelerde bulunulacaktır.

Yapı, Yapı Kayıt Belgesi, Sorumluluk, İmar Hukuku, İmar Affı.

The building registration certificate has been introduced by Communiqué on the Principles and Procedures for Issuance of a Building Registration Document numbered 30443 and the provisional article 16 of the Zoning Code within the scope of zoning amnesty. Granting this document paves the way for exempting structures contrary to the zoning code. In this way, a peace is ensured between the state and private individuals. In this paper, the legal responsibility arising due to drafting of building registration certificate with false or untrue statements is reviewed. Furthermore, some evaluations will be made on the conclusions of such acts.

Building, Building Registration Certificate, Responsibility, Zoning Law, Zoning Amnesty.

Giriş

İmar hukukunda temel amaç, yapılaşmaların çevreyi olumsuz şekilde etkilemesini engellemektir. Bu kapsamda kamuoyunda “imar affı” ya da “imar barışı” olarak gündeme gelen ve İmar Kanununa aykırı yapıların belirli şartları taşıması kaydıyla hukuka uygun şekilde kabul edilmesi imkânını sağlayan bir düzenleme getirilmiştir. İmar Kanununa aykırı yapılar için yapı kayıt belgesi alınması ve daha sonradan yapılacak incelemeler neticesinde imar affından yararlanmaları mümkün hâle gelmektedir.

Makalenin konusu, yapı kayıt belgesinin yalan ya da yanlış beyanlarla düzenlenmesinden doğan hukuki sorumluluktur. Makale iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde 6.6.2108 tarihli ve 30443 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan “Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” Tebliğindeki düzenlemeler ışığında yapı kayıt belgesi ve yapı kayıt belgesinin alınmasına ilişkin esaslar incelenmeye çalışılmıştır. Makalenin ikinci bölümünde ise yapı kayıt belgesinin yalan ya da yanlış beyanlarla düzenlenmesinden doğan hukukî sorumluluk ve bunların sonuçları üzerinde durulmuştur.

I. Yapı Kayıt Belgesine İlişkin Genel Bilgiler

Yapı kayıt belgesinin tanımı, yapı kayıt belgesi için başvuru ve ödenecek bedel ile yapı kayıt belgesinin kullanım yerleri, ilgili başlık altında ayrıntılı bir biçimde incelenmektedir.