Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Limited Şirket Ortaklar Genel Kurulunda Temsil Yolu ile Oy Kullanılabilmesi Üzerine Düşünceler

Şaban Kayıhan

Limited şirketler, sabit sermayeli şirket olması yönüyle anonim şirketlerle paralellik arz ederler. Kanunkoyucu, anonim şirketlere ilişkin olarak genel kurullarında temsil vasıtasıyla oy kullanılabileceğini açıkça kabul etmiş; ancak limited şirketlere ilişkin olarak bu yönde açık bir düzenlemeye yer vermemiştir. Bundan dolayı da öğreti ve uygulamada bu yönde tereddütler ortaya çıkmaktadır. Çalışmamızın amacı, bu görüşleri ifade ettikten sonra, uygulamaya ışık tutması bakımından görüşümüzü ortaya koymaktan ibarettir.

Limited Şirketler, Ortaklar Genel Kurulu, Temsil, Temsilci.

Giriş

Limited şirketlerde, ortakların pay sahibi olmalarından doğan idari ve malî nitelikteki haklarını kullanmak üzere bir araya gelmeleri ile oluşan kurula, ortaklar genel kurulu adı verilir1. Ortaklar genel kurulu, TTK m. 536 vd. hükümlerinde düzenlenmiş olup şirketin tüm ortaklarının davet edilmesinin zorunlu olduğu, şirket tüzel kişiliğinin en yüksek yetkilere sahip irade ve karar organıdır2. Bu doğrultuda limited şirket kendi iradesini, ortaklar genel kurulunun alacağı kararlarla ortaya koyar3. Ortak sayısı ne kadar olursa olsun4, bu organ her zaman mevcuttur ve ortaklık anasözleşmesi ya da alınacak bir karara istinaden bertaraf edilemez5.

Limited şirketlerde ortaklar genel kurulu, ortak sayısının yirmi ve daha az veya yirmiden daha fazla olma durumlarına göre değişik özel hükümler öngörülerek düzenlenmiştir. TTK m. 536/f.1 hükmüne göre limited şirket ortaklar genel kurulu toplantılarında, ortak sayısı 20 veya bu rakamdan daha az olursa kendi özel faslındaki hükümler; 20’den fazla olursa anonim şirketin genel kurul toplantılarına ilişkin TTK m. 360 vd. hükümleri aynen uygulama alanı bulur. Kural olarak, limited şirket ortaklık genel kuruluna şirkette pay sahibi olan ortaklar bizzat katılırlar ve Kanundaki özel toplantı ve karar yetersayıları düzenlemelerine göre6 oy kullanarak şirket tüzel kişiliğinin iradesinin ortaya çıkmasını sağlarlar.

Şirkette pay sahibi olan ortaklar, ortaklar genel kuruluna bizzat katılıp oy kullanmak yerine, kendilerini temsil edecek kimseler vasıtasıyla bu haklarını kullanabilirler mi? Belirtmek gerekir ki, TTK’da limited şirketlere ilişkin özel fasıl hükümlerinde (m. 503 vd.) bu konuda bir düzenleme getirilmemiştir. Bundan dolayı da gerek öğretide ve gerekse uygulamada bu konuda değişik görüş ve uygulamalara rastlanılmaktadır. Biz de bu çalışmamızda bu konu üzerinde durduk; önce hukukun en temel kavramlarından biri olan temsil kavramı üzerinde genel açıklamalar yaptıktan sonra sistematik olarak konu hakkındaki görüşlerimizi ifade edeceğiz.