Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Biyoetik ve Hukuk: Değerler ve Kurallar Arasında

Bioethics and Law: Between Values and Rules

Cinzia PICIOCCHI,Nagehan KIRKBEŞOĞLU

Biyoetik alanında gelişmelerin yaşamın başlangıcına, üreme seçimlerine etkide bulunur seviye geliştiğini ve çoğu ülkelerde “üreme turizm”inin yapılmasını sağlayacak boyutlara geldiğini ifade etmek gerekir. Biyoetik gelişmelere rağmen biyohukuk alanın da aynı oranda geliştiğini ancak pek çok durumda gelişmelerden geri kaldığını gözlemlemekteyiz. Örneğin, dondurulmuş embriyolarla ilgili evli çiftlerin boşanması aşamasında çiftlerden birinin döllenmekten vazgeçmesi ve yine evli bir kadının döllenmeden önce ama implantasyondan (rahime yerleştirme) sonra yardımcı üreme teknikleri ile döllenmekten vazgeçmesi halinde hangi hukuk kurallarının uygulanacağı meselesi halen tartışmalıdır. İşte bu çalışma ile biyohukuk kuralları ve biyoetik değerler arasında bir köprü kurulmaya çalışılmakta ve okuyucuya genel tablo üzerinden çıkarımlarda bulunulmaktadır.

Biyoetik, Biyohukuk, Yardımcı Üreme Teknikleri, In Vitro Fertilizasyon, Biyolojik Paradigma, Üreme Amaçlı Klonlama.

It should be noted that the developments in bioethics have developed at the level that can influence onset of the life and the reproductive choices, and it has reached the levels that will enable reproduction tourism in most countries. In spite of the bioethical developments, we observe that the biolaw area has developed at the same rate, but in many cases it has lagged behind the developments. For example, the issue of legal rules is still controversial if, in the divorce stage of married couples about frozen embryos, one of the couples abandoned their fertilization and if a married woman abandons fertilization prior to fertilization but after fertilization by assisted reproduction techniques. This study attempts to build a bridge between the rules of biolaw and bioethical values, and the reader makes inferences over the general table.

Bioethics, Biolaw, Assisted Reproduction Techniques, In Vitro Fertilization, Biologic Paradigm, Therapeutic Cloning.

Giriş

Son otuz yılın bilimsel ilerlemesi, üreme (örneğin, in vitro fertilizasyon ve klonlama), organ nakli, cinsellik ve başka birçok farklı alanda yeni kapılar açtı.

Bu inanılmaz bilimsel ilerlemenin önemli bir sosyal sonucu vardı: olaylar seçimlere dönüştü. Geçmişte her ne oldu ise, bireyler tarafından seçilebilir birer olasılık haline geldi. Varlığın sınırları, başlangıcı ve sonu, daha az kesindir ve bireysel seçim için daha fazla alan açar. Yaşamın başlangıcına gelince, ebeveynler çocuklarının genetik kusurları olup olmadığını öğrenebilirler ve sonuç olarak, onları dünyaya getirip getirmeyeceklerini seçebilirler ve eğer embriyolar in vitro fertilizasyonun (tüpte döllenme) sonucu ise, ebeveynler hangi embriyoların implante edileceğini bile seçebilirler. Benzer şekilde, hayatın sonu artık bireyin kontrolünün ötesinde değildir.

Bilimsel ilerleme, insan varoluşunun son bölümünü uzatır. Pek çok durumda ölüm sadece basitçe gerçekleşmez: bu, bireylerin seçiminin ve sonuç olarak iradenin önemli bir rol oynadığı bir süreç haline gelir. Bunlar yine de bu değişimin hukuki sonucunu vurgulayan iki örnektir: kişisel seçimin düzenlenmesi şüphesiz olayları düzenlemekten daha zordur.