Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Genital Muayene Suçu (TCK m.287)

Crime of Genital Examination

Oğuzhan DEMİR

Genital muayene suçu, ilk kez 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda yer almıştır. Genital muayeneye gönderme ve genital muayene yapma fiillerinin ceza yaptırımına tabi tutulmasının sebebi ise kişinin özgür olduğu cinsel yaşamına ve özel hayatına yönelik hukuka aykırı müdahalelerdir. Kanun koyucu; kişilerin cinsel yaşamına ve özel hayatına yönelik hukuka aykırı müdahaleleri, adliyeye karşı işlenen suç olarak kabul etmiştir. Genital muayeneye gönderme ve genital muayene yapma fiileri, kanunlarda kamu sağlığına ilişkin yer alan düzenlemelere uygun olarak gerçekleştirildiğinde ise suç meydana gelmeyecektir. Bu çalışmamızda, modern suç sistematiğine uygun şekilde genital muayene suçu incelenmiştir.

Genital Muayene, Genital Organ, Bulaşıcı Hastalıklar, Cinsel Dokunulmazlık, Özel Hayatın Gizliliği.

The crime of genital examination has been included for the first time in the Turkish Criminal Code which is numbered as 5237. The punishing reason for a genital examination and sending genital examination is the unlawful interventions which are against the sexual life and the private life of the person. Lawmaker enact the unlawful interventions which are against the sexual life and the private life of the person as a crime against the judiciary. The acts of sending to the genital examination and a genital examination which carried out in accordance with the regulations on public health in the laws is not crime. In this study, genital examination crime has been discoursed in accordance with modern criminal systematic.

Genital Examination, Genital Organ, Communicable Diseases, Sexual Inviolability, Right of Privacy.

Giriş

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun özel hükümler kitabının dördüncü kısmının “adliyeye karşı suçlar” adlı ikinci bölümünün 287. maddesinde1 düzenlenen genital muayene suçu, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda yer almamakta olup o dönemde, bu suçun mevcut haline en yakın düzenleme ise kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olan Türk Tabipler Birliği’nin kabul ettiği “Hekimlik Meslek Etiği Kuralları” 39. maddede düzenlenen “Hekim, savcılıklar ve mahkemeler dışında kalan kişi ve kurumlardan gelen cinsel ilişki muayene istemlerini dikkate alamaz. Hekim ilgilinin veya ilgili reşit değilse, veli veya vasisinin aydınlatılmış onamı olmadıkça cinsel ilişki muayenesi yapamaz.” hükmüydü. Bu hükme benzer şekilde genital muayene fiilleri, çeşitli sebeplerin etkisiyle de 5237 sayılı TCK’da suç olarak düzenlendi.

Genital muayene suçunun TCK’da düzenleniş amacına baktığımızda özellikle bekaret kontrolü veya kızlık zarı muayenesi olarak adlandırılan işlemin insan haklarına aykırı bir durum olarak değerlendirildiğini görürüz. Ülkemizde toplumsal bir sorun haline gelmiş ve özellikle kadınların şeref ve namus ölçütü olarak sayılan bekaretin sürüp sürmediğinin tespiti, kadınların sosyal hayatını olumsuz yönde etkilemiştir. Fiziksel yönden zararın yanında psikolojik yönden de kadını etkileyen bu tespitin, gerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde düzenlenen belli hakları gerekse Anayasa’da düzenlenen birtakım hakları ihlal ettiği belirtilip bunun önüne geçilmek istenmiştir. Hemen belirtmek gerekir ki bu suçun düzenleniş amacı tamamen genital muayeneyi yahut kızlık zarının tespitini engellemek değildir. Bu çıkarımın sebebi ise ilgili düzenlemenin TCK’da yer aldığı bölümdür. İnsan haklarına uymayan fiili cezalandırırken bu fiilin düzenleniş yeri ve düzenlenme tarzı, mevzubahis suç açısından birçok konuda amaca uygun olmamıştır. Bu yüzden uygulamada fiilin işlenme sıklığı azalsa bile suçun düzenleniş tarzı sebebiyle doktorların sahip olduğu çekinceler, bireylerin teşhiş ve tedavi sürecini olumsuz yönde etkilemiştir. Çalışmamız kapsamında genital muayene suçunun tartışmalı yönleri özellikle tıp verilerinden yararlanılarak aydınlatılmaya çalışılmıştır.

Genital muayene suçunu incelerken sırasıyla korunan hukuki değer, maddi unsurlar, manevi unsur, hukuka uygunluk nedenleri, kusurluluk, suçun özel görünüş biçimleri ve suça ilişkin yaptırım düzenlemelerine yer verilmiştir.