Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Vergi Usul Kanunu’nda Yer Alan 
Vergi Kaçakçılığı Suçları ve 
Bu Suçların Teşebbüse Elverişlilik 
Noktasında Değerlendirilmesi

Tax Fraud Offences in the Tax Procedure Law and Evaluation
 of These Offences in Terms of the Attempt Sufficiency

Mustafa KARATAŞ

Sırf hareket suçlarında hareketin yapılması ile suç oluşur. Diğer bir ifadeyle suçun oluşması neticenin varlığına bağlı değildir. Dolayısıyla sırf hareket suçlarına teşebbüs kural olarak mümkün değildir. Bununla birlikte suçu oluşturan hareketin parçalara bölünebilmesi halinde sırf hareket suçları, teşebbüse elverişli olabilmektedir. Vergi Usul Kanunu’nun 359’uncu maddesinde düzenlenen vergi kaçakçılığı suçları da niteliği itibariyle sırf hareket suçu olarak kabul edilir. Bu noktada vergi kaçakçılığı suçlarında teşebbüsün mümkün olup olmadığı, bu suçun maddi unsuru olan hareketlerin parçalara ayrılabilip ayrılamadığı tespitini gerekli kılar. Bu çalışmada Vergi Usul Kanunu’nda düzenlenen vergi kaçakçılığı suçlarının, Kanun’da yer alan hareketlerin parçalara ayrılabilme noktasında tek tek incelenmesi itibariyle teşebbüse elverişli olup olmadığı tespit edilmeye çalışılacaktır.

Sırf Hareket Suçu, Maddi Unsur, Vergi Usul Kanunu, Vergi Kaçakçılığı Suçu, Teşebbüs.

The offense is made for movement at inchoate offenses, in other words, the existence of a criminal offence depends upon the presence of result. Therefore, as a rule, the attempt to inchoate offenses is not possible. However, in case of the movement that is made the offense can be divided into parts, the inchoate offenses may be appropriate for the attempt. Tax fraud offenses regulated in Article 359 of the Tax Procedural Law are considered as inchoate offenses. At this point, whether the attempt at tax fraud offences is possible is the necessity of determining whether the movements which are the objective elements of the offence can be divided into parts. In this study, it will be tried to determine whether the tax fraud offences regulated in the Tax Procedures Law are suitable for the undertaking by examining the movements in the Law individually.

Inchoate Offenses, Objective Elements, Tax Procedural Law, Tax Fraud, Attempt.

Giriş

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda düzenlenen vergi suçları, hazineyi, diğer bir ifadeyle devletin vergi gelirini koruduğu gibi kamu düzenini de koruma altına alır. Bu noktada VUK’ta düzenlenen suçlar kamusal nitelikteki suçlardandır. Kamusal nitelikleri itibariyle de vergi suçları 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu uyarınca aksine özel bir hüküm bulunmadıkça genel ceza kanunu ilkelerine tabidir.

VUK’ta düzenlenen suçlardan biri de vergi kaçakçılığı suçudur. Kural olarak herkes tarafından işlenebilir nitelikte olan vergi kaçakçılığı suçu, niteliği itibariyle sırf hareket suçu olarak nitelendirilir. Bu sebeple vergi kaçakçılığı sularında hareketin yapılması ile birlikte suçun tamamlandığı kabul edilir. Dolayısıyla vergi kaçakçılığı suçlarında kural olarak, teşebbüs mümkün değildir. Ancak icra hareketlerinin tek bir hareketten oluşmadığı yani, icra hareketlerinin parçalara bölünebildiği durumlarda vergi kaçakçılığı suçuna teşebbüs mümkün hale gelebilmektedir.

Üç farklı bentte birbirinden farklı ve aynı bent içerisinde seçimlik hareketlerin öngörüldüğü vergi kaçakçılığı suçunda icra hareketlerinin, parçalara bölünüp bölünemediği noktasında ayrı ayrı değerlendirilmesi ve bu yönüyle teşebbüse elverişliliğinin tespiti gerekmektedir.