Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Markanın Kullanılmaması Sebebiyle İptaline İlişkin Güncel Sorunların Değerlendirilmesi

Evaluation of Current Problems in Revocation due to Non-use of Trademark

Remzi Tamer PEKDİNÇER,Gizem ÇOŞĞUN

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi

Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı

Tescilli bir markanın tescil tarihinden itibaren beş yıl süreyle kullanılmaması ya da kullanımına beş yıldan uzun süre ara verilmesi halinde iptali, ülkemizde uzun yıllardır yasal dayanağı mevcut olan ve marka hukukuna ilişkin uluslararası düzenlemelerde de yer bulan hukuki bir düzenlemedir. Markanın kullanılmaması sebebiyle iptali 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nda da yer almış olup bu Kanun markanın kullanılmamasına yeni hukuki sonuçlar da öngörmüştür. Ancak Anayasa Mahkemesi 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu yürürlüğe girmeden önce mülga 556 Sayılı KHK’da markanın kullanılmaması sebebiyle iptalini düzenleyen m. 14 hükmünü iptal etmiştir. Bu iptal kararıyla birlikte bir yandan tescilli marka sahiplerinin markalarını kullanmalarını destekleyen yeni hukuki sonuçlar öngörülürken, diğer yandan hukukumuzda markanın kullanılmaması sebebiyle iptali hususunda bir hukuk boşluğu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada tescilli bir markanın kullanılması külfetinin amacı ve meydana gelen hukuk boşluğu karşısında olası çözüm yolu incelenecektir.

Markanın Kullanılmaması, Markanın İptali, Markanın Ciddi Biçimde Kullanılması, Kullanmama Def’i, 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu.

The revocation of a registered trademark depending on the non-use thereof for five years from the date of registration or if it is used for more than five years, is a legal arrangement that has a legal basis for many years in our country and it also takes place in international regulations on trademark law. The revocation of the non-use trademark is also included in the Industrial Property Law No. 6769 which provides new legal solutions to the problem of non-use of trademarks. However, in the repealed Decree Law No. 556 revocation of such trademarks were regulated under Article 14 which had been cancelled by the Constitutional Court before the Law Numbered 6769 entered into force. With this cancellation decision, on one hand new legal results that support registered trademark owners to use their trademarks are provided, on the other hand a law gap occurred due to the revocation of the unused trademark. In this study, purpose of the use of a registered trademark and possible way to fill this gap occurred will be examined.

Non-Use of Trademark, Revocation of Trademark, Genuine Use of Trademark, Non-Use Defence, The Industrial Property Law No. 6769.

Fikri ve sınai haklar ve bu haklar kapsamında özellikle marka hakkı, son yıllarda önemli bir ekonomik değer haline gelmiştir. Fikri ve sınai hakların böylesi bir ekonomik değer kazanmış olması hem ülkemizde hem de uluslararası alanda bu hakların korunmasına duyulan ihtiyacı da arttırmıştır. Bu ihtiyaç doğrultusunda ülkemizde uzun yıllardır kanun hükmünde kararnamelerle düzenleme bulan alanda 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK), 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girmiş; Kanun’un uygulamada karşılaşılan ve öğretide dile getirilen sorunlara çözüm olması amaçlanmıştır. Bununla birlikte SMK’nın yürürlüğe girmesi kendi sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren tartışılan sorunlardan bir tanesi de markanın kullanılmaması neticesinde iptaline ilişkindir. Bu sorunun zeminini hazırlayan ise SMK’nın yürürlüğe girmesinden 4 gün önce 556 Sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’de (556 sayılı KHK) markanın kullanılmasını düzenleyen m. 14 hükmünün Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesidir1. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı 556 Sayılı KHK döneminde markanın kullanılmaması gerekçesiyle iptali talepli derdest davalar ile SMK’nın yürürlüğe girmesinden önceki 4 günlük süreçte uygulanacak hüküm bakımından kanun boşluğu meydana getirmiştir. Bu çalışmada ortaya çıkan kanun boşluğu karşısında söz konusu olabilecek çözüm, markanın kullanılmasının amacı ve bu husustaki düzenlemeler kapsamında incelenecektir.