Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sunuş

Fikri Mülkiyet Hukuku ile İlgili Genel Nitelikte Bazı Bilgi ve Düşünceler

M. İlhan ULUSAN

İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi dergisinin elinizdeki sayısı Fikri ve Sınai Haklarla ilgili olarak 2013 yılından itibaren Fakültemizde düzenlenen sempozyumlardan sonuncusuna özgülenmiştir. Söz konusu toplantı 23 Mayıs 2018 tarihinde Fakültemizde yapılmış olup, bu bağlamda yer alan bildiriler özel sayı niteliğinde olmak üzere dergimizde yayınlanmaktadır. İstanbul Kültür Üniversitesi Fikri Haklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (FİHAMER) tarafından düzenlenen sempozyumların ilki 14-15 Kasım 2013 tarihinde Uluslararası Fikri Hukuk Sempozyumu olarak geniş çaplı icra edilmiştir. Almanya, Avusturya, Polonya, Macaristan’ın yanı sıra, ülkemizin önde gelen bilim insanları, Yargıtay üyeleri ve hukukçular bu toplantıda fikri ve sınai mülkiyet hukukunun güncel ve önemli konularını dile getirmişlerdir. Bunun dışında toplantıların düzenli olarak yapılmasına gayret sarf edilmektedir. Önceki toplantılarda sunulan tebliğlerin de güncellenerek dergimizde yayımlanmasını hedeflemekteyiz.

Dergimizin söz konusu özel sayısı vesilesiyle fikri ve sınai mülkiyet hukukunun anlam ve önemi nedeniyle bazı hususları anımsatmanın yerinde olacağı kanısındayım.

Fikri mülkiyet hukuku alanı oldukça genç ve devamlı kendisini yenileyen ve gelişen bir hukuk alanıdır. Fikri mülkiyet; fikir ve sanat eserleri, markalar, patentler, faydalı modeller endüstriyel tasarımlar, coğrafi işaretler bilgisayar programları, veri tabanları, know-how ve ticari sırları da içine alan geniş ve üst kavramdır. Fikri mülkiyet hukuku, fikir ve düşüncelerin dış dünyaya aksettirilmesi suretiyle, sadece kişinin gelişimine değil toplumun da gelişimine hizmet eder.