Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

5237 sayılı TCK Bakımından Casusluk Kavramı

The Concept of Espionage in Turkish Penal Code

Mehmet KORKMAZ

Devlet sırlarını ve/veya yetkili makamların kanun ve düzenleyici işlemlere göre açıklanmasını yasakladığı ve niteliği bakımından gizli kalması gereken bilgilerin casusluk maksadıyla temin edilmesi veya açıklanması suçları son yıllarda uygulaması artan suçlar arasındadır.

Bu çalışmamızda Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiş olan casuslukla ilgili suç tiplerini değil, genel olarak casusluk kavramını incelemiş bulunmaktayız. İncelememiz sırasında casusluk kavramının tanımı, casusluk fiillerinin konusu olarak devlet sırrı ve gizli kalması gereken bilgiler ile genel olarak casusluk teşkil eden fiiller üzerinde durulmuştur.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiş olan casusluk suçları incelendiğinde düzenlemelerin karmaşık bir yapıda olduğu görülecektir. Bu nedenle biz de çalışmamızın sonunda TCK’daki casusluk suçu ile ilgili düzenlemelerin belirlilik ilkesi bakımından bir eleştirisine yer vermiş bulunmaktayız.

Casusluk, Devlet Sırrı, Casusluk Amacı.

The use of information that is prohibited by the state secrets and / or the disclosure of the authorities by law and regulatory procedures and the disclosure or disclosure of information that should remain confidential in the nature of the offenses is among the increasing crimes that have been imposed in recent years.

In this study, we examined the concept of espionage in general rather than the types of espionage in the Turkish Penal Code. In our review, the definition of espionage, the state secrecy as the subject of espionage acts, the information that should be kept secret, and the acts that constitute espionage in general.

When the crimes of espionage in Turkish Criminal Code numbered 5237 are examined, it will be seen that the regulations are in a complicated structure. For this reason, at the end of our study, we have included a critique of the regulations on espionage in the Turkish Penal Code.

Espionage, State Secret, Purpose of Espionage.

I. CASUSLUK KAVRAMI

TCK’nın birçok maddesinde “casusluk maksadı” kavramı birçok yerde geçmiş olmasına rağmen ne “casusluk” ne de “casusluk maksadı” kavramları tanımlanmış değildir. Kanun koyucu bu kavramların tanımını yargı kararlarına ve doktrine bırakmıştır.

Doktrinde Yayla, TCK’daki ilgili düzenlemelerden yola çıkarak casusluk kavramını devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri veya yetkili makamların kanun veya düzenleyici işlemlere göre açıklanmasını yasakladığı ve niteliği bakımından gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek veya açıklamak olarak tanımlamıştır1 .

Donay’a göre casusluk, uluslararası ilişkilerde, diğer bir devlet hesabına olarak, bir devletin askeri, siyasal, ekonomik ve teknik alanlarda gizli bilgilerin toplanması ve diğer devlete aktarılmasıdır2 .