Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 162. Maddesinde Düzenlenen Boşanma Sebeplerinden; Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış

For the Issues of Divorce Regarding Article 162 of the Turkish Civil Law No. 4721; Attempt Against Life, Grave Assaults, Insults

Gönül AKYASAN BİRSEN

Boşanmanın özel sebepleri arasında yer alan hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, Türk Medeni Kanununun 162. maddesinde düzenlenmektedir.

Kanun maddesinde düzenlenen ilk boşanma sebebi hayata kast olup, genel olarak eşlerden birinin diğerini öldürmek amacıyla yapılmış olan eylemleri olarak tanımlanmaktadır. Bu boşanma sebebini gerçekleştiğinin kabul edilebilmesi için hayata kast eyleminin bilerek ve isteyerek, kasıtlı olarak yapılmış olması, eşe karşı yöneltilmiş olması, eşin bu eylemleri yaparken kusurunun bulunması yani temyiz kudretine sahip olması gerekmektedir.

Kanun maddesinde düzenlenen ikinci boşanma sebebi pek kötü davranış olup, genel olarak eşlerden biri tarafından diğer eşe yapılan ve onun fiziksel veya ruhsal sağlığını tehlikeye düşürecek olan davranışlar olarak tanımlanmaktadır. Bir davranışın TMK 162. madde kapsamında boşanma sebebi olarak kabul edilebilmesi için bu davranışın zulüm ve işkence boyutunda olması gerektiği genel olarak öğretide kabul edilmektedir. Bu sebebe dayanarak boşanma davası açılabilmesi için pek kötü davranışın kasıtlı olması, diğer eşe yönelmiş olması, niteliği itibariyle eşin beden ve ruh sağlığı üzerinde tahrip edici, ona acı-eziyet veren boyut ve yoğunlukta bulunması ve kusura dayanması gerekmektedir.

Kanun maddesinde düzenlenen üçüncü boşanma sebebi onur kırıcı davranış olup, genel olarak eşlerden birinin diğer eşin kişilik haklarına, onur ve haysiyetine yönelik olarak yapmış olduğu ağır düzeydeki eylem ve saldırılar olarak tanımlanabilir. Bu maddeye dayalı olarak boşanma davası açılabilmesi için onur kırıcı eylemin kasıtlı olması, diğer eşin onur ve haysiyetine, manevi varlığına yönelmiş olması, ağır derecede olması ve kusura dayanması gerekmektedir.

Boşanma, Boşanma Sebepleri, Hayata Kast, Onur Kırıcı Davranış, Pek Kötü Davranış.

Art. 162 of the Turkish Civil Code refers to attempt against life, grave assaults, insults as the special reasons of divorce.

The first reason for divorce in the article of law is attempt against life. Attempt against life is described as the act of one of the spouses killing the other. In order for this divorce to be accepted, it is necessary that the caste act is intentionally constructed, directed against the spouse, the spouse has a flaw in performing these actions, that is, the spouse must have the power to appeal.

The second reason for the divorce is grave assaults. It is generally described as the behaviour of one of the spouses jeopardising the other spouses physical or mental health. It is generally accepted that this behaviour should be in the dimension of persecution and torture in order to be considered as a reason for divorce under Article 162 of the Turkish Civil Code. In order to open a divorce case in the basis of this reason, it is necessary that the grave assault is deliberate, directed at the other spouse, it should be destructive, violence or pain is inflicted on his/her physical and mental health and it should be based on the defect.

The third reason for divorce in the article of the law is insults. One of the spouses can be described as the heavy attacks and actions of the other spouse for their personal rights and dignity. In order to open a divorce case based on this article, it is necessary that the dishonourable act is deliberate, it should be directed towards the other spouse’s dignity, spiritual existence, and should be based on severe and flaw.

Divorce, Grounds for Divorce, Attempt Against Life, Grave Assaults, Insult.

GİRİŞ

4721 sayılı Türk Medeni Kanununda boşanmaya imkân veren sebepler, kanunun 161-166. maddelerinde düzenlenmiştir. Bu boşanma sebeplerinin çeşitli şekillerde tasnif edilmesi mümkün olup en genel tasnifin özel ve genel boşanma sebepleri olarak yapıldığı söylenebilir. Bu tasnife göre zina (TMK m.161), hayata kast, pek kötü ya da onur kırıcı davranış (TMK m.162), küçük düşürücü suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme (TMK m.163), terk (TMK m.164), akıl hastalığı (TMK m.165) boşanmanın özel sebeplerini; evlilik birliğinin temelinden sarsılması (TMK m.166), eşlerin boşanma hususunda anlaşmaları (TMK m.166), ortak hayatın kurulamaması ya da fiili ayrılık (TMK m.166) boşanmanın genel sebeplerini oluşturmaktadır.

Çalışmada, kanunun 162. maddesinde düzenlenen, özel boşanma sebeplerinden olan “hayata kast, pek kötü ya da onur kırıcı davranış” sebepleri incelenecek olup, teorik bilgiler yanında konu ile ilgili Yargıtay kararlarına da yer verilecektir. Çalışmada ilk olarak üç boşanma sebebinin tanımları ve unsurları ele alınacak, örnek Yargıtay kararları sunulacaktır. Akabinde ise usul ve esaslara ilişkin ilkelerden olmak üzere her üç boşanma sebebi açısından dava açma süreleri, davayı düşüren nedenler, ceza davası açılıp açılmamasının boşanma davasına etkisi, ispat gibi yönlerden bilgiler verilecek ve Yargıtay kararları ile konular somutlaştırılacaktır.

Çalışma konusunu teşkil eden TMK’nın 162. maddesine göre eşlerden her biri diğeri tarafından, hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir. TMK 162. maddenin, kanun gerekçesine baktığımızda bu maddede 3 ayrı boşanma sebebinin düzenlendiği açıkça belirtilmektedir.1 Bunlar hayata kast, pek kötü davranış ve onur kırıcı davranıştır.