Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İnfaz Kurumuna veya 
Tutukevine Yasak Eşya Sokmak

Conveying Prohibited Items to a Prison or Remand Center

Gökhan TANERİ

Ceza ve tutukevlerinin amaçlarına uygun olarak kanunda belirtilen eşyaların cezaevine sokulması ya da bulundurulması Türk Ceza Kanunu ile suç olarak düzenlenmiştir. Sınırlı sayıda eşyaları ceza infaz kurumuna sokmaya çalışan ya da bunları bulunduran kişiler cezalandırılacaktır. Kanuna göre hükümlü ve tutukluların muhafazası ile görevli kişilerin fail olması cezada artırım nedenidir. Kanunda faillerin suç eşyalarını aldıkları kişileri bildirmeleri etkin pişmanlık nedeni olarak düzenlenmiştir. Anayasa Mahkemesi maddenin ilk şeklinde yer alan ikinci fıkrasını kanunilik ilkesine uygun olmadığı gerekçesiyle iptal etmiş ve bu fıkra 24/11/2016 gün, 6545 sayılı kanunla yeniden düzenlenmiştir. Bu çalışmada, infaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokmak ya da bulundurmak suçu, suçun unsurları ve Yargıtay kararları açısından değerlendirilmeye çalışılmıştır.

Hükümlü, Tutuklu, Silah, Uyuşturucu Madde, Ceza İnfaz Kurumu.

It is regulated with Turkish Penal Code as an offense to convey or keep prohibited items, in conformance with their purposes, in prisons and remand centers. Any person who tries to convey or keep such limited items to or in a penal institution shall be penalized. In case the perpetrator is a person in charge of guarding the convicts or arrestees, the duty of the perpetrator forms ground for increasing penalty. In the laws it is regulated as effective remorse for the perpetrators reporting the person whom the prohibited item has been received. The Constitutional Court annulled the second paragraph of the article on the grounds of not conforming with legality principle and that paragraph has been regulated again with the Law dated 24/11/2016 and no 6545. In this paper conveying or keeping prohibited items to or in a penal instituiton or remand center, elements of crime are reviewed in terms of Court of Cassation decisions.

Convict, Arrestee, Arm, Drugs, Penal Institution.

I. Genel Olarak

İnfaz kurumuna veya tutukevine silah, uyuşturucu veya uyarıcı madde veya elektronik haberleşme aracı sokma ya da bulundurma eylemi TCK m.297 ile hüküm altına alınmıştır. 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun (CGTİHK)1 m.3’te ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı ile ulaşılmak istenilen temel amacın, öncelikle genel ve özel önlemeyi sağlamak, bu amaçla hükümlünün yeniden suç işlemesini engelleyici etkenleri güçlendirmek, toplumu suça karşı korumak, hükümlünün; yeniden sosyalleşmesini teşvik etmek, üretmek ve kanunlara, nizamlara ve toplumsal kurallara saygılı, sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine uyumunu kolaylaştırmak olarak belirtilmiştir.

Doktrinde ise, cezanın infazının esas amacının, hükümlünün gelecekte tekerrürden uzak kalabilmesi yeteneğini sağlamak olduğu belirtilmektedir. Cezanın infazı, suçu kişinin sevk ve idare zaafiyeti olarak anlar ve kişisel asgari donanımla, sonradan iyileştirme anlamında uygun davranışı bir yapı içinde oluşturur.2

CGTİHK m.6’da ise hapis cezalarının infazında gözetilecek ilkelere yer verilmiştir. Buna göre, ceza ve infaz kurumlarında hükümlülerin düzenli bir yaşam sürdürmeleri sağlanır. Hürriyeti bağlayıcı cezanın zorunlu kıldığı hürriyetten yoksunluk, insan onuruna saygının korunmasını sağlayan maddi ve manevi koşullar altında çektirilir. Hükümlülerin, Anayasada yer alan diğer hakları, infazın temel amaçları saklı kalmak üzere, kanunda öngörülen kurallar gereğince kısıtlanabilir. Ceza infaz kurumlarında hükümlülerin yaşam hakları ile beden ve ruh bütünlüklerini korumak üzere her türlü koruyucu tedbirin alınması zorunludur. Hükümlünün, infazın amacına uygun olarak kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine uyması da zorunludur.