Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme
 veya Ele Geçirme Suçu (TCK m.136)

The Offense of Illegally Obtaining or Giving Data 
(Turkish Penal Code Art.136)

Rezan EPÖZDEMİR

Kişisel veri, kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi şeklinde tanımlanmaktadır. Kişilerin özel yaşam alanına dahil olan bu verilerin üçüncü kişiler tarafından hukuka aykırı olarak; ele geçirilmesi, üçüncü kişiler ile paylaşılması yahut üçüncü kişilere verilmesi ya da bunların aleni hale getirilmesi riski de bu verilere ulaşımın her geçen gün daha kolay hale gelmesi nedeniyle artmaktadır. Kanun Koyucu da bu ve benzer riskler sebebiyle 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda “Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme veya Ele Geçirme” suçunu düzenlemiş ve bu alandaki hukuka aykırılıkları yaptırıma tabi tutmuştur. Çalışmamızın konusu olan suç tipi, suç inceleme metodu çerçevesinde tetkik edilecektir. Yine suçun oluşması için gerekli olan koşullar ele alınacak, suçun kapsamı belirlenecek, hukuka uygunluk sebepleri ve suçun özel görünüş şekilleri doktrinde yer alan görüşler ve Yargıtay uygulaması ışığında detaylıca incelenecektir. Mukayeseli hukuktaki düzenlemelere yer verilerek ise konu zenginleştirilecektir.

Veri, Kişisel Veri, Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme veya Ele Geçirme.

The personal data is defined as any kind of information relating to the person whose identity is specific or identifiable. The risk of unlawfully obtaining these data - which belong to people’s private living spaces - or sharing them with unauthorized third parties, or supplying these data to unauthorized third parties or to make these data public is increasing because of the fact that reaching these private data is getting easier each day. In order to protect people’s right to privacy and to impose a sanction against the one whoever violates it, the legislator regulated the crime of “Supplying or Obtaining of Data in Contradiction to the Law” under Turkish Penal Code No 5237. The crime type, which is the subject of our study, will be examined within the scope of the crime review method. Again, the conditions necessary for the occurrence of the crime will be discussed, the scope of the crime will be determined, reasons for compliance with the law and the special aspects of the crime will be examined in detail in the light of the opinions in the doctrine and the application of the Court of Cassation. The subject will be enriched with the regulations in comparative law.

Data, Personal Data, Supplying or Obtaining of Data in Contradiction to the Law.

Giriş

20. yüzyılın başından beri hızla gelişen teknoloji ve ivme kazanan inovasyon çağı ile birlikte bireylerin belirlenebilmesini ve bireylere ulaşılabilmesini sağlayan kişisel verilerin önemi ve değeri büyük oranda artmış, kişisel veriler birçok ortamda yer almıştır1 . İnsanlar arasında bulunan sonsuz geçirgen alan ise bu devinimden en çok etkilenenlerin başında gelmektedir. Kişilerin özel yaşam alanına dahil olan verilerin üçüncü kişiler tarafından hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi, üçüncü kişiler ile paylaşılması yahut üçüncü kişilere verilmesi ya da bunların aleni hale getirilmesi riski de bu verilere ulaşımın her geçen gün daha kolay hale gelmesi nedeniyle artmaktadır.

Kanunkoyucu, bu alanda doğan veya doğabilecek ihlalleri yaptırıma tabi tutmak için diğer ülkelerde olduğu gibi bazı normatif düzenlemeler yapmış ve birtakım önlemler almıştır2 . 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 136’ncı maddesinde3 düzenlenen “verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme” suçu bu düzenlemelerin belki de en önemlilerindendir.

Çalışmamız kapsamında, kanunkoyucunun verilerin hukuka aykırı olarak başkalarına verilmesi, verilerin başkaları ile paylaşılması ve verilerin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesini yaptırıma tabi tuttuğu düzenleme; suçun maddi unsurları, manevi unsuru ve hukuka aykırılık unsuru çerçevesinde incelenecektir. Konunun daha rahat özümsenebilmesi için, ilgili kavramlar etraflıca açıklanacak, yargısal kararlar ve doktriner tartışmalar ile konu somutlaştırılacak ve mukayeseli hukuktan birkaç örnek ile çalışma zenginleştirilecektir.